Siakap Keli

Surat Terbuka Seorang Doktor Kepada Marina Dihantar Ke Biro Pengaduan Awam, Doktor Terbabit Digesa Tindakan Tatatertib

Tindakan seorang Doktor bertugas di Hospital Raja Perempuan Zainab II menulis surat terbuka buat Datin Marina Mahathir telah dihantar kepada Biro Pengaduan Awam (BPA)

Datuk Dr. Noor Hisham juga turut memuat naik kenyataan dimana pihak Kementerian Kesihatan Malaysia tidak menindas mana-mana agama, bangsa mahupun kumpulan masyarakat dalam menyampaikan perkhidmatan kesihatan.

Ekoran daripada isu ini, kumpulan tersebut dikatakan menggesa agar Doktor tersebut di kenakan tatatertib atau ditarik balik lesen pendoktoran beliau.

Seorang rakan Facebook beliau juga turut memberitahu bahawa akibat daripada itu, beliau terpaksa menghadapi beberapa tindakan tatatertib.

 

Berikut adalah surat terbuka Dr. Illyani kepada Marina sebelum ini:

Kehadapan Cik Puan Marina bt Mahathir

1) Saya adalah seorang doktor perubatan dan saya tidak mengiktiraf perlakuan seks bebas apatah lagi songsang.

2) Adakah anda bersetuju kini golongan yang mendominasi carta penghidap HIV adalah di kalangan komuniti LGBT?

3) Sehingga kini, walaupun pesakit yang hadir mendapatkan rawatan dari saya tergolong dari kalangan LGBT, saya tetap melayan mereka sebagai pesakit dan memberikan rawatan yang terbaik buat mereka. Apatah lagi jika mereka berada di hujung usia. Maka, hak apakah yang anda sedang perjuangkan?

4) Adakah Cik bersetuju jika ada darah yang didermakan oleh golongan LGBT didermakan kepada salah seorang ahli keluarga Cik? (Buat masa sekarang pengamal LGBT tidak dibenarkan mendermakan darah disebabkan gaya hidup yang berisiko tinggi). Adakah itu kesamarataan yang Cik mahukan?

5) Jika kalian melaungkan hak, maka kami juga mahu melaungkan hak untuk hidup aman damai serta bebas dari gaya hidup songsang dan segala penyakit bawaannya.

6) Akan tetapi, jika kalian mula mempromosi gaya hidup sebegini di media, kalian sudah mula mengganggu gugat keamanan dan ketenteraman kehidupan kami untuk mendapat akses yang murni di media-media.

7) Kami juga punya hak untuk memastikan pemikiran anak-anak kami dan sanak saudara kami agar terselamat daripada terjerumus ke dalam pemikiran dan perbuatan songsang ini. Na’uzubillah.

8 ) Akhirnya, jika kalian rasa itu bukan satu dosa dan itu adalah hak peribadi, maka buatlah tapi pastikan kalian bukan berada di bumi Tuhan!

Nur Ilyani Mohamed Nawawi
Pasir Mas
6/8/2018

Nur Farra

writ.er / [rahy-ter]
-noun
1. a peculiar organism capable of transforming caffeine into books.

Satu komen

  • Semoga Dr Illyani mengambil pengajaran dari rrspon masyarakat yang menentang sifat puan sebagai seorang doktor.

    Mangsa HIV bukan sahaja golongan LGBT, dan puan tidak sepatutnya menganggap puan sudah melakukan tanggungjawab puan sebagai doktor yang sepatutnya tidak prejudis terhadap pesakit HIV.

    Puan doktor juga telah melanggar etika perubatan pesakit dengan menghakim penghidap HIV seolah-olah pendidikan perubatan universiti puan tidak mengajar etika tanpa prejudis seorang doktor.

    Saya mendoakan puan tidak melahirkan anak LGBT atau anak khunsa yang setiap masa diketawakan masyarakat dari zamam tadika sehinggalah sudah dewasa.dan saya mendoakan tiada ahli keluarga puan yang terdedah kepada virus HIV didalam kehidupan atau pekerjaan. Semoga puan juga tidak akan tercucuk jarum semasa bertugas.

    Allah itu maha besar dan semoga Allah mengampuni dosa2 puan yang mengkhianati pesakit yang puan aniaya dengan prejudis dan sikap puan.

Sumbang Artikel Anda

Anda suka menulis dan berkongsi? Tetapi tiada medium yang sesuai? Anda dialu-alukan untuk menulis di Siakap Keli sekiranya penulisan anda itu suatu perkara yang manfaat.

Kami Juga Bersosial

Sekiranya anda ingin mendapat berita dari Siakap Keli pada 'News Feed' media sosial, anda boleh ikuti kami di