Dikecam Tanpa Tahu Cerita Sebenar, Akhirnya Anak Penjual Kerepek Viral Tampil Beri Penjelasan

Tular baru-baru ini di media sosial mengenai seorang warga emas yang didakwa ditinggalkan anak di kaki lima untuk menjual kerepek.

Dalam rakaman video yang disebarkan, lelaki warga emas tersebut yang merupakan Orang Kelainan Upaya (OKU) dilihat ditinggalkan oleh anak perempuannya dalam kejadian yang berlaku di Jitra, Kedah itu telah mengundang kemarahan netizen.

Cacian demi cacian yang dilemparkan, akhirnya anak kepada lelaki tersebut tampil membuat penjelasan bagi menjernihkan suasana, dan penjelasan tersebut dilaporkan oleh salah sebuah portal berita tempatan atas talian berbahasa Melayu.

Wanita itu, Aisyah Sudin, 22, seperti yang dilaporkan portal berita itu mengakui bahawa lelaki OKU tersebut merupakan bapa tiri yang dijaganya.

Portal berita tersebut turut memberitahu bahawa Aisyah berkata yang ayah tirinya memang sudah berniaga buat sekian lama sehingga sukar untuk dihalang walaupun umurnya sudah lanjut dan kesihatan tidak berapa baik.

Menurut Aisyah, ayahnya sudah pun berniaga sejak 10 tahun lagi, semasa arwah ibunya masih ada, membuatkan mereka sebagai anak tidak mampu melarang kehendak ayahnya yang mahu meneruskan rutin hariannya.

Portal tersebut turut melaporkan perkongsian yang dibuat Aisyah bahawa ayahnya mengalami masalah kesihatan akibat demam kepialu yang dialaminya kira-kira 30 tahun yang lalu.

Aisyah turut mendedahkan, sekiranya anak-anak enggan untuk menuruti permintaan dan menghantar si ayah ke kaki lima kedai untuk berniaga, ayahnya akan meminta bantuan daripada rakan-rakannya untuk berbuat demikian.

Justeru, disebabkan bimbang dengan keselamatan ayahnya sekiranya dibiarkan keluar berseorangan atau dihantar orang lain, Aisyah yang tidak bekerja memberitahu portal berita tersebut bahawa dia akan menghantar dan memantau ayahnya ketika menjual kerepek tersebut.

Aisyah juga memberitahu bahawa ketika kejadian rakaman itu diambil, dia sebenarnya berada di kedai berdekatan memandangkan ayahnya masih belum mula menjual.

Malah ayah tirinya turut mengakui bahawa tiada seorang pun anaknya yang memaksa dia keluar berniaga dan aktiviti yang dijalankannya itu adalah kerana kemahuannya sendiri.

Portal berita itu turut melaporkan warga emas itu memberitahu dia merasa bosan sekiranya tidak keluar berniaga memandangkan sudah berniaga buat sekian lama sebelum ini.

Aisyah sendiri turut mengakui bahawa pemilik rakaman tersebut menularkan video itu tanpa mengetahui perkara sebenar. Hasil penularan video tersebut katanya, berlaku salah faham sehingga Aisyah dikecam teruk oleh netizen.

BACA : “Esok Nak Raya, Suruh Ayah Mai Jual Kerepek,” Video Tular Lelaki Uzur Jual Kerepek Buat Netizen Geram

Fazidi

Dulu suka menulis. Sekarang suka menaip.

Editor: Fazidi

Tambah komen

Dari Wiser.my