Siakap Keli

Boleh Menjadi Petunjuk Kepada Kesihatan Seseorang, Ketahui Jenis Perubahan Yang Boleh Menjadi Tanda-Tanda Penyakit Kronik Melalui Kuku

Kuku jari tangan dan kaki berfungsi untuk melindungi tisu jari seseorang. Ianya terdiri daripada lapisan protein yang keras yang dipanggil keratin, yang juga terdapat pada rambut dan kulit anda.

Kesihatan kuku boleh menjadi petunjuk kepada kesihatan seseorang. Kuku yang sihat biasanya licin dan konsisten dalam warna. Jenis-jenis perubahan warna kuku dan perubahan dalam kadar pertumbuhan boleh menjadi tanda-tanda penyakit paru-paru, jantung, buah pinggang, dan hati, serta kencing manis dan anemia(1).

Masalah kuku yang kadang-kadang memerlukan rawatan termasuk

 • Jangkitan bakteria dan kulat
 • Kuku terkulai
 • Tumor
 • Ketuat

Menjaga kuku supaya sentiasa bersih dan kering dapat membantu seseorang mengelakkan beberapa masalah.

Jenis Kuku Tidak Sihat

Kuku pucat

Gambar :tetyamotya.ru

Kuku yang sangat pucat kadang-kadang boleh menjadi tanda penyakit serius, seperti(2):

 • Anemia
 • Kegagalan jantung kongestif
 • Penyakit hati
 • Malnutrisi

Kuku putih

Gambar :Hello Sehat

Jika kuku kebanyakannya putih dengan rim gelap, ini dapat menunjukkan masalah hati, seperti hepatitis. Dalam hal ini, seseorang juga dapat melihat satu lagi tanda masalah hati(2).

Kuku kuning

Gambar :YouTube

Salah satu penyebab kuku kuning yang paling biasa ialah jangkitan kulat. Apabila jangkitan bertambah buruk, katil kuku boleh menarik balik, dan kuku boleh menebal dan runtuh.

Dalam kes yang jarang berlaku, kuku kuning dapat menunjukkan keadaan yang lebih serius seperti penyakit tiroid yang teruk, penyakit paru-paru, diabetes atau psoriasis(2).

Kuku Bluish (Kebiru-biruan)

Gambar :AsmaraKu

Kuku dengan warna biru boleh bermakna tubuh tidak mendapat oksigen yang mencukupi. Ini boleh menunjukkan masalah paru-paru, seperti emfisema. Sesetengah masalah jantung boleh dikaitkan dengan kuku kebiruan(2).

Kuku Rippled

Gambar :1Kedai

Sekiranya permukaan kuku berurutan atau pitted, ini mungkin tanda awal psoriasis atau arthritis keradangan. Pemotongan kuku adalah perkara biasa dimana kulit di bawah kuku boleh kelihatan coklat kemerah-merahan(2).

Garis Gelap Di Bawah Kuku

Gambar :Alodokter

Garis gelap di bawah kuku perlu disiasat secepat mungkin. Mereka kadang-kadang disebabkan oleh melanoma, jenis kanser kulit yang paling berbahaya(2).

Gigit Kuku

Gambar: comodeixar.com

Menggigit kuku mungkin dilihat lebih kepada suatu tabiat, tetapi dalam beberapa kes, ia merupakan tanda kecemasan berterusan yang harus mendapatkan rawatan. Tabiat menggigit kuku ini juga dikaitkan dengan gangguan obsesif-kompulsif(2).

Sekiranya seseorang tidak boleh berhenti, mereka perlu berbincang dengan doktor pakar. Kanak-kanak terutamanya gemar dilihat menggigit kuku sehingga membuatkan kuku mereka luka.

Kulat Kuku

Banyak perubahan dalam kuku atau kuku jari kaki boleh menyebabkan orang berfikir bahawa mereka mempunyai jangkitan kulat pada kuku, secara perubatannya dikenali sebagai onychomycosis atau tinea unguium(3).

Jangkitan kulat kuku kadang-kadang menjadikan keadaan bunyi menular atau berkaitan dengan kebersihan yang tidak baik . Malah, sehingga 10% daripada semua orang dewasa di negara Barat mempunyai jangkitan kulat pada kuku(3).

Gambar :vespertil.xyz

Peratusan ini meningkat kepada 20% orang dewasa yang berusia 60 tahun atau lebih tua. Kulat kuku jari kaki adalah lebih biasa daripada kulat kuku(3).

Secara normal, bagi seseorang yang sihat, jangkitan kulat pada kuku biasanya disebabkan oleh kulat yang ditangkap dari kawasan lembap dan basah. Melangkah ke salon kuku yang menggunakan sanitisasi instrumen yang tidak mencukupi (seperti gunting, pemfail, dan tiub kaki) selain untuk hidup dengan ahli keluarga yang mempunyai kuku kulat juga faktor risiko(3).

Atlet telah terbukti lebih mudah terdedah kepada kulat kuku. Ini dianggap disebabkan oleh memakai kasut yang berpeluh yang berpeluh yang dikaitkan dengan trauma berulang kepada kuku jari kaki.

Kuku mencerminkan kesihatan tulang

Apabila penyelidik mengkaji kesihatan integriti kuku dan tulang daripada dua kumpulan sukarelawan, dengan osteoporosis dan yang sihat, mereka mendapati bahawa mereka yang mempunyai osteoporosis mempunyai kuku yang lebih lemah daripada mereka yang mempunyai kepadatan tulang yang normal(4).

Secara khususnya, kuku seorang osteoporosis mempunyai ikatan disulfida yang lebih rendah daripada yang bukan osteoporosis. Ikatan disulfida adalah penting kepada integriti struktur kedua-dua tulang dan kuku(4).

Gambar :Diberi Sehat

Ikan Salmon

Gambar :Hello Sehat

Walaupun ia berasid, ikan salmon adalah satu sumber nutrien untuk menguatkan kuku. Ia amat kaya dengan B12, malah kekurangan sumber ini boleh menyebabkan kuku menjadi kering dan gelap.

Salmon mempunyai sumber pertumbuhan tulang iaitu Vitamin D. Selain itu, salmon adalah sumber yang sangat baik sebagai anti-radang asid lemak Omega-3, yang bekerja dengan mengawal pelbagai reaksi biokimia dalam badan.

Sebagai contoh, komponen Omega-3 menghalang kesan radang Omega-6 asid lemak yang tinggi dalam diet. Inilah sebabnya mengapa keseimbangan asid lemak adalah penting untuk kesihatan tulang yang optimum dan kesejahteraan secara keseluruhan.

Telur

Gambar :Crafty Cooking Mama

Satu lagi makanan yang berasid iaitu telur mempunyai tempat dalam diet tulang sihat. Ia adalah salah satu sumber vitamin D, dan kandungan protein yang terkandung adalah penting untuk kuku yang kuat. Tidak seperti daging, protein dalam telur adalah sangat mudah dicerna dan mudah diambil oleh badan.

Telur juga mengandungi B12, vitamin A dan E, zat besi, dan biotin (juga dikenali sebagai Vitamin B7 atau vitamin H, dan sebahagian daripada vitamin B-kompleks). Biotin saintifik telah menunjukkan peningkatan ketebalan kuku dan mengurangkan kerapuhan.

Telur mengandungi iodin, yang menggalakkan fungsi tiroid yang sihat. Kedua-dua tiroid terlalu aktif dan kurang aktif boleh menyebabkan kehilangan tulang yang berlebihan. Salah satu perkara yang membuat telur busuk bau begitu buruk adalah kandungan sulfur mereka. Tetapi dalam telur segar, sulfur adalah nutrien bermanfaat yang menguatkan kuku dan rambut.

Kekacang

Gambar :Tini’s Spa

Kacang kaya dengan Biotin. Vitamin ini telah menunjukkan peningkatkan kekuatan kuku dan integriti. Dalam satu kajian menyatakan seorang peserta dengan kuku rapuh diberi 2.5mg Biotin setiap hari selama 6 bulan. Peliknya, ketebalan kuku peserta telah meningkat sebanyak 25% .

Tetapi sejenis kacang dikenali sebagai Lima tidak mengandungi Biotin, satu-satunya kacang beralkali. Kacang Lima ini mengandungi tidak kurang daripada 12 jenis khasiat, termasuk kalsium, magnesium, zink, vitamin 6 B-kompleks, mangan, tembaga, kalium, fosforus, dan Vitamin K.

Oat

Gambar :The Jakarta Post

Oat mengandungi mikronutrien seperti tembaga dan zink yang penting untuk kuku sihat dan penyelenggaraan tulang. Ia juga mempunyai mangan, silikon, dan vitamin B-kompleks, iaitu yang menggalakkan kuku dan tulang yang sihat.

Jika bimbang tentang kandungan asid phytic, oat, ia boleh direndam untuk beberapa jam atau semalaman. Rendaman membantu memecahkan asid phytic. Oat boleh dimasukkan ke dalam pelbagai hidangan lazat untuk meningkatkan kandungan pemakanan.

Biji Bunga Matahari

Gambar:Netralnews.com

Sama ada ditambah kepada makanan yang dipanggang atau ditabur di pelbagai hidangan, biji bunga matahari kaya dengan nutrien. Salah satu sebab yang paling penting untuk membina tulang adalah magnesium, yang memang banyak terkandung dalam biji bunga matahari.

Di samping itu, biji bunga matahari mengandungi mineral dan tembaga, yang penting untuk sintesis dan pengeluaran tisu penghubung dalam tulang dan rawan.

Biji yang rangup ini juga mengandungi Vitamin B6, zink, dan Vitamin E. Semua mineral dan vitamin ini menyumbang kepada kuku yang sihat dan tulang yang kuat. Vitamin E khususnya menyumbang kepada pembentukan semula tulang yang sihat, dan ia boleh melindungi daripada penyakit Alzheimer.

Kacang Hijau

Gambar :Women Online Magazine

Seperti biji bunga matahari, kacang hijau adalah kecil tetapi kaya dengan nutrien. Kandungan protein membantu menguatkan kuku dan kadar pertumbuhan selain mengandungi beta-karotena dan Vitamin C.

Kacang hijau adalah sangat baik untuk kesihatan tulang. Penuh dengan Vitamin K dan B-kompleks, kacang ini juga mengandungi jumlah Omega-3 asid lemak. Walaupun ia adalah hampir bebas daripada lemak, kacang ini mengandungi Omega-3 yang dikenali sebagai alpha-linoleik asid (ALA), di mana badan menukar kepada EPA (asid eicosapentaenoic) dan DHA (asid docosahexaenoic), bentuk Omega-3 terdapat dalam ikan berlemak seperti salmon.

Tips Penjagaan Kuku DiRumah

Jangan Gigit Kuku

Ini adalah tips paling asas kepada semua. Amalan menggigit kuku boleh dikatakan menjadi rutin sebahagian kita tidak kira lelaki atau wanita. Ia seakan-akan menjadi satu tabiat kepada mereka di luar sana.

Gambar :Vemale.com

Menggigit kukuh tidak hanya merosakkan kuku malah mungkin juga boleh dijangkiti bakteria iaitu e-Coli yang terdapat pada kuku. Tak semestinya kuku kita nampak bersih ia ternyata bebas dari kuman.

Menggigit kukuh sebenarnya membuatkan kukuh rosak, mungkin pecah atau tidak sekata. Jadi, tinggalkan amalan ini untuk mengelakkan kuku rosak.

Cuka dan Bawang Putih Untuk Bersihkan Kuku

Gambar :Futureloka

Tips ini berguna kepada mereka yang memiliki kukuh yang kekuningan dan kehitaman. Apa yang perlu dilakukan ialah dengan titiskan cuka di atas kuku dan bersihkan dengan lembut menggunakan kain bersih. Selepas itu bersihkan dengan air suam.

Anda juga boleh gunakan bawang putih dengan cara membelah bawang putih dan gosokkan bahagian isi bawang putih pada kuku sebelum membersihkannya.

Rendam Kuku Dalam Air Bercampur Perahan Limau Nipis Atau Lemon

Gambar :solusisehatku.com

Lebih elok jika membersihkan kuku dalam air bersih yang dicampur dengan perahan limau nipis kerana ia bukan saja membersihkan kuku malah membuatkan kulit tangan atau kaki bersih dan berseri.

Makan Makanan Kaya dengan Vitamin B

Gambar :Hello Sehat

Pemakanan juga memainkan peranan penting untuk menjadikan kuku kita cantik. Amalkan memakan makanan yang kaya dengan Vitamin B seperti kekacang, kuning telur, pisang dan hati.

Potong Kuku Dengan Teratur

Gambar :BOGOR.net

Teknik memotong kuku juga penting untuk mendapatkan kuku yang cantik. Sama juga kita memotong pokok getah yang memerlukan kaedah yang betul, tepat dan sistematik. Begitu juga dengan kuku. Potonglah kuku dengan kerap dan secara teratur untuk menjaminkan kesuburan kuku dan mengelakkan ia patah kerana terlalu panjang.

 

Rujukan

 1. Medlineplus
 2. WebMD
 3. MedicineNet.Com
 4. Ezdiet
 5. Duniaherbs

Amy Noreffaziera


Jatuh bangun sendiri.. Tiada apa yang mustahil selagi kita berusaha..
_Jinsei o tsuyoku shite tatakau (Keep strong and fighting for life)_ =D ..#Ridergirl #Amiey

Kami Juga Bersosial

Sekiranya anda ingin mendapat berita dari Siakap Keli pada 'News Feed' media sosial, anda boleh ikuti kami di