Siakap Keli
Gambar: Udemy

3 Ciri Unik Aplikasi LinkedIn Tawar Tahun 2019 Untuk Penggunanya

Sebut sahaja aplikasi LinkedIn sudah tentu ramai orang tahu tentang aplikasi tersebut. Aplikasi ini telah dilancarkan pada tahun 2002 lagi dan kini ia mempunyai 332 000 ahli dalam rangkaiannya. Kebanyakan rakyat Malaysia menggunakan aplikasi tersebut untuk membina “personal branding” selain digunakan untuk meluaskan lagi jaringan rangkaian dalam sesuatu organisasi.

Baru-baru ini LinkedIn telah memperkenalkan 3 ciri unik yang patut anda cuba sekarang juga. Antara ciri unik yang telah diperkenalkan termasuklah Kudos, Pesanan Suara, dan Kod Imbasan QR. Kini anda boleh menggunakan ciri unik ini di profil LinkedIn anda.

1.Kudos

Hasil dari Harvard Business Review Study mendapati bahawa 7 daripada 10 pekerja yang melaporkan mereka menerima beberapa bentuk penghargaan daripada penyelia mereka mengatakan mereka senang dengan pekerjaan mereka. Hal ini secara tidak langsung telah memberi idea kepada pengasasnya untuk memperkenalkan ciri unik ini kepada seluruh pengguna LinkedIndi serata dunia. Kudos ini akan membolehkan anda untuk mengucapkan tahniah kepada salah seorang daripada rakan sekerja anda atau memberikan shoutout kepada salah seorang pelanggan hebat anda, Kudos adalah cara terbaik untuk menunjukkan penghargaan anda.

2. Pesanan Suara

Ciri unik ini membolehkan anda untuk menghantar mesej hanya dengan menggunakan suara tanpa perlu menaip perkataan di papan kekunci. Ciri baru ini hanya tersedia di telefon bimbit dan membolehkan anda berkomunikasi di mana saja, sesuai untuk golongan profesional dalam bidang perniagaan yang tidak mempunyai masa untuk duduk dan menaip mesej panjang. Bukan itu sahaja tetapi mesej suara adalah cara yang bagus untuk menunjukkan keperibadian anda dan membangunkan sambungan peribadi, yang mungkin hilang dengan komunikasi bertulis.

3. Kod Imbasan QR

Lupa kad perniagaan anda pada acara rangkaian? Tiada masalah, buka LinkedIn dan gunakan ciri unik seterusnya iaitu Kod QR untuk segera berhubung dengan orang lain tanpa tekanan dan kerumitan untuk mengingati nama semua orang dalam rangkaian anda. Ciri ini juga merupakan cara yang baik untuk menjadikan mesyuarat offline awal dan meneruskannya secara dalam talian. Anda juga boleh memaparkan Kod QR anda pada sebarang bahan – gambaran keseluruhan peristiwa, risalah, kad perniagaan – supaya sesiapa sahaja boleh mengimbasnya dan menambah anda sebagai sambungan perniagaan dalam beberapa saat. Ikon Kod QR boleh didapati di bar carian kotak pada tab rumah. Apa kata anda cuba ciri unik ini sekarang juga.

Ciri unik yang baru ini pasti dapat memudahkan anda sebagai pengguna LinkedIn bukan? Selain dapat membantu anda untuk membina jenama peribadi anda dan membuat hubungan perniagaan ciri unik ini juga pasti boleh menjangkau prospek baru dalam rangkaian anda.

Sumber: Thrive

Helmi

"Write every day even if it is just a paragraph"

Editor: Nur Farra

Kami Juga Bersosial

Sekiranya anda ingin mendapat berita dari Siakap Keli pada 'News Feed' media sosial, anda boleh ikuti kami di