Siakap Keli

7 Ubat Darah Tinggi Ditarik Balik Dari Pasaran Malaysia, Punca Kanser Dalam Jangka Masa Panjang – KKM

Gambar Kredit KKM

Kementerian Kesihatan melalui Facebook rasmi mengeluarkan kenyataan berkaitan 7 jenis ubat, digunakan untuk rawatan darah tinggi yang telah ditarik balik kerana mengandungi bahan aktif terlarang.

Kenyataan akhbar ini dikeluarkan berikutan notis panggil balik oleh Health Sciences Authority (HSA), Singapura ke atas tiga (3) produk yang mengandungi losartan daripada sumber bahan aktif Hetero Labs Limited, India kerana kehadiran impuriti N-nitroso-N-methyl-4-aminobutyric acid (NMBA). Impuriti ini berkemungkinan boleh menyebabkan kanser kepada pengguna dalam jangka masa panjang. Tablet losartan adalah merupakan ubat yang digunakan dalam rawatan tekanan darah tinggi.

Screen Shot 2019-03-29 at 17.32.14

Situasi dan Status di Malaysia

Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (PBKD) telah menggantung pendaftaran bagi 7 produk dengan bahan aktif losartan seperti dalam Jadual 1 bermula 7 Mac 2019. Syarikat yang terlibat juga telah diarahkan untuk memanggil balik produk-produk tersebut. Sehubungan itu, pada masa ini, produk-produk tersebut telahpun dikeluarkan daripada pasaran Malaysia.

Screen Shot 2019-03-29 at 17.23.16

Nasihat Kepada Pengguna

KKM ingin menyeru orang awam agar menggunakan produk kesihatan yang berdaftar dengan Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (PBKD). Semakan status pendaftaran sesuatu produk kesihatan boleh dibuat melalui laman sesawang Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA) di http://www.npra.gov.my atau melalui aplikasi NPRA Product Status yang boleh dimuat turun di Google Play.

DATUK DR NOOR HISHAM BIN ABDULLAH

KETUA PENGARAH KESIHATAN MALAYSIA

29 MAC 2019

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.