Siakap Keli

15 Perkara Unik Yang Anda Boleh Dapati Di Negara Asia Sahaja

Negara China sahaja mempunyai kira-kira 60.74 juta ketibaan pelancong antarabangsa pada tahun 2017. Dan tidak hairanlah jika negara-negara Asia merupakan salah satu tarikan buat warga asing. Dengan adanya pelbagai tarikan seperti seni bina, alam semula jadi dan budaya yang wujud sudah pasti akan membuatkan mereka berasa seperti berada di dunia yang sama sekali berbeza dari negara mereka.

Seperti yang kita semua sedia maklum, Malaysia juga merupakan salah satu negara Asia yang kerap kali dikunjungio oleh pelancong asing. Oleh itu, pada penulisan kali ini, kami akan berkongsi tentang beberapa perkara unik yang boleh anda dapati di negara Asia sahaja.

1. Perbezaan Zon Waktu

depositphotos

Ia mungkin sukar untuk diterima, tetapi hanya ada satu zon waktu di negara China, walaupun secara geografi negara ini besar dan boleh termasuk dalam 5 zon. Tetapi hanya ada waktu iaitu di Beijing China!

Bagi mereka yang tinggal di pantai timur China, ia boleh menjadi sangat selaras dengan zon waktu. Tetapi orang-orang dari wilayah barat mungkin merasa sedih. Sebagai contoh, di Kashgar, bandar paling barat di China, anda boleh menikmati matahari terbenam pada bulan Julai hingga pukul 11 malam.

2. Rahsia Kekal Muda

Penduduk di negara Asia dikatakan masih kelihatan muda sehingga ada yang tidak mempercayai mereka kerana faktor usia. Dua profil diatas sahaja sudah cukup membuktikan bahawa penduduk di negara Asia sepertinya memiliki ubat keabadian yang mampu mengekalkan mereka supaya kelihatan muda. Lure Hsu yang merupakan salah seorang pelakon di China telah menjangkau usia 43 tahun manakala usia Chuando Tan, Pengarah filem di Singapura itu pula ialah 52 tahun.

3. Keajaiban Seni Bina Moden

Ini ialah “Kuil Putih” di Thailand. Pameran seni yang unik ini dimiliki oleh Chalermchai Kositpipat, yang direka, dibina dan dibuka pada tahun 1997. Apabila anda melawatnya, anda merasa seperti anda berada dalam kisah dongeng masyarakat Asia!

Ia kebanyakannya berwarna putih dan ini memberikan anda persepsi tentang berat badan. Jika anda mahu berasa seperti wira sebuah filem Asia, inilah tempat untuk melakukannya.

4. Pengalaman Berada Di Dunia Avatar

Usplash

Negara Asia sangat kaya dengan tempat-tempat indah. Salah satunya adalah Taman Hutan Nasional Zhangjiajie. Ia terletak di daerah Zhangjiajie di China. Formasi batuan seperti tiang akan membawa anda keluar dari realiti. Kembara, fotografi, dan pengembaraan akan mencari alam semesta yang selari penuh dengan kecantikan di sini.

Apabila anda melihat pembentukan itu, anda akan berasa seperti wira dari filem Avatar. Apabila anda melawat untuk kali pertama, sukar untuk memahami bahawa anda masih berada di Bumi kerana anda akan merasa seperti berada dalam dunia Avatar.

5. Negara Yang Mengutamakan Kebersihan

Terdapat peraturan yang berbeza bagi mengawal kebersihan dan ketenteraman di negara Asia. Sebagai contoh, terdapat juga kasut khas untuk anda ke tandas. Mungkin pada awalnya ini kelihatannya tidak berguna, tetapi selipar itu digunakan untuk meminimumkan hubungan antara lantai bilik mandi yang tidak bersih dan lantai bersih di seluruh apartmen.

6. Tradisi Menghitamkan Gigi

Wikimedia Commons

Tradisi ini nampaknya merupakan versi penjagaan pergigian yang berkesan dan dilakukan untuk mengekalkan gigi sehingga usia tua. Ia menghalang kerosakan gigi, sama dengan pemberus gigi moden.

Di samping penjagaan pergigian, ia juga dipercayai bahawa gigi yang berkulit hitam membezakan manusia dari haiwan dan boleh menjadi tanda kecantikan dan evolusi.

7. Pengalaman Dari Masa Depan

Terdapat sebuah hotel yang akan melayani tetamu dengan robot yang mirip seperti manusia. Hotel Henn-na adalah tempat yang bagus untuk kanak-kanak dan pencinta teknologi dan anda boleh dengan mudah tinggal di sana apabila anda datang ke Tokyo. Seorang robot dinosaur mesra akan bertemu dengan anda semasa mendaftar masuk ke hotel tersebut. Bukan itu sahaja, robot disini juga diset supaya dapat berkomunikasi dengan pelbagai bahasa dan anda tidak perlu risau lagi untuk mengalami halangan bahasa di hotel ini. Anda akan merasa seperti berada dalam dunia pada masa hadapan apabila ke sini.

8. Sistem Denda Yang Besar

The Guardian
Amazon UK

Singapura mungkin merupakan salah satu negara Asia yang paling bersih dan paling teratur, di mana tingkah laku manusia berdasarkan penghormatan yang besar kepada sesama manusia. Tetapi persekitaran ini juga berkaitan dengan sistem peraturan dan denda yang rumit. Sekiranya anda tidak mematuhi peraturan, seperti pengharaman gula getah, anda mungkin dikenakan denda besar $ 500, atau $ 1000. Selain itu anda juga dilarang merokok dan meludah di tempat umum.

9. Tidur Dimana Sahaja

Sekiranya anda menaiki kereta api metro  di Tokyo, berjalan di jalan, atau bekerja di pejabat Jepun, jangan terkejut jika anda melihat orang tidur di mana-mana. Masyarakat jepun mempunyai semangat bekerja keras dan mereka selalunya mengambil kesempatan untuk tidur selama 30 minit semasa perjalanan mereka supaya mereka berasa lebih baik. Malah ada nama khas untuk bagi mereka yang tidur semasa bertugas dan mereka dipanggil Inemur iaitu tanda dedikasi untuk pekerjaan seseorang.

9. Masyarakat Asia Mempunyai Keinginan Untuk Menjadi Lebih Baik

Keinginan untuk menjadi yang terbaik dinyatakan dalam semua yang mereka lakukan. Terutama dalam seni bina dan wang. Sebagai contoh, terdapat pencakar langit Bangunan Liebian yang tinggi 121 m (396 kaki). Tetapi keanehan bangunannya adalah air terjun tiruan ekstrem yang tinggi 108 m (350 kaki). Sistem penyelenggaraan air terjun menempati 4 tingkat penuh pencakar langit! Operasi air terjun ini agak mahal kerana menggunakan tenaga elektrik yang berharga $ 116 per jam. Oleh sebab itu, air terjun ini hanya dapat dilihat pada hari cuti sahaja.

Twitter

10. Muzium Tandas Di Suwon, Korea Selatan

Ini merupakan Mr Toilet House di Suwon, Seoul. Mr. Toilet adalah muzium fungsional. Terdapat cerita bahawa bekas datuk bandar Suwon mempunyai matlamat untuk membersihkan dan mencantikkan semua tandas di bandar Suwon. Oleh itu, Selepas dia meninggal rumahnya disumbangkan kepada majlis perbandaran sebelum beralih dijadikan muzium.

Asian Museum

11. Rasai Pengalaman Luar Biasa Dan Pelik

Untuk memuaskan pengalaman anda yang melampau, anda hanya perlu datang ke Asia, kerana terdapat banyak aktiviti yang tersedia untuk anda. Seperti SkyCycle di Filipina. Basikal anda ada pada kabel yang setinggi 60 kaki dan anda akan berada pada paras 200 m di langit.

Pinterest
Pinterest

Atau anda boleh pergi ke Gunung Huashan, China untuk mempunyai pengalaman yang tidak dapat dilupakan dengan memanjat Laluan Kematian. Di sana anda boleh menyentuh awan dan melihat pemandangan yang luar biasa dan menakjubkan.

Tribunnews
Hipwee

12. Sistem Pengangkutan Dari Masa Hadapan

Toyota i-Road “menggabungkan potensi kedua-dua kereta dan motosikal.” Ini adalah masa depan pengangkutan bandar yang dapat menjadikan kehidupan lebih mudah dan lebih cepat. Dengan pengangkutan generasi baru ini anda boleh mengembara 50 km tanpa perlu mengecas kenderaan anda.

Toyota

13. Jambatan Terpanjang Dalam Dunia

TravelTriangle
Twitter

Jambatan terpanjang di dunia ialah Danyang-Kunshan Grand Bridge di China. Ia merupakan salah satu jambatan yang terbesar di Asia. Jambatan Grand Danyang-Kunshan yang menghubungkan antara Shanghai dan Nanjing mempunyai kepanjangan 164.8 km (102.4 mi). Pembinaan yang menakjubkan ini mengambil masa selama 4 tahun untuk dibina.

14. Beruang Sloth Asia

Beruang sloth adalah beruang insektivis yang hanya terdapat di Asia. Beruang sloth merupakan haiwan jenis omnivor kerana memakan sayuran dan hanya memakan buah, madu, ubi, dan serangga. Beruang jenis ini kini wujud hanya di Asia. Beruang ini juga sangat lucu dan comel kerana sifatnya yang lambat

Reddit

15. Negara Yang Paling Berinovasi

Inovasi ini adalah amat sesuai untuk zon seismik di Asia, dan ia tepat disebut sebagai ‘tempat tidur gempa bumi.’ Katil ini melindungi anda semasa tidur. Jika gempa dikesan, ia ‘menelan’ anda dan membuat anda selamat serta melindungi dari gempa bumi yang kuat. Terdapat juga stok bekalan di dalamnya seperti ubat-ubatan dan makanan. Ia dicipta oleh Dahir Insaat dan mendapat paten di China oleh Wang Wenxi.

Dahir Insaat

Sumber: Bright Side

Helmi

"Write every day even if it is just a paragraph"