Siakap Keli

Pernah Terfikir Kenapa Lampu Jalan Warna Kuning? Tak Sangka Ini Alasannya

Mesti ramai yang tak tahu kenapa lampu jalan bewarna kuning, kenapa tidak biru, putih atau lain-lain? Di sini ada beberapa fakta tentang kenapa lampu jalan raya bewarna kuning.

Kenapa lampu jalan berwarna kuning adalah kerana cahaya kuning memiliki beberapa keunggulan dibandingkan cahaya lain. Jika dibandingkan dengan cahaya merah atau biru, warna kuning memiliki cahaya yang lebih terang.

 

via GIPHY

Kenapa tidak putih? Hal ini kerana cahaya putih boleh membuatkan penglihatan kita menjadi silau pada malam hari. Sebab itulah kita menggunakanlah lampu berwarna kuning untuk mendapatkan cahaya yang lebih terang dibandingkan jenis cahaya lain dan tidak menyebabkan silau bagi penglihatan manusia.

Selain itu, keistimewaan cahaya kuning juga adalah ianya dapat menembus hujan dan kabus. Oleh itu, tidak hairanlah jika anda dapat memandu meskipun cuaca sedang hujan atau berkabus.

Jadi, kepada pengguna lampu kereta berwarna, sebaiknya anda menukar semula lampu yang anda modifikasi selalu kepada lampu kuning untuk mengelakkan risiko kemalangan.

Sumber: muhrid.com