Siakap Keli
Gambar Hiasan

“Aku Pura-Pura Tidur, Bapak Datang Cium Dahi Aku Dan Aku Rasa Air Mata Dia Menitik Jatuh”

Artikel ini diolah & diterbitkan ke Siakap Keli dengan kebenaran dari sumber asal.

Sifat ayah atau bapa sering digambarkan sebagai seorang insan yang tegas, garang, dan kuat pekerja untuk memberi keperluan hidup kepada keluarga. Sangat berlawanan dengan sifat ibu yang lemah lembut, penuh kasih sayang dan prihatin. Pernahkah anda mudah terasa jika ayah kamu tidak membelikan barang kesukaan dan memberi pelbagai alasan?

Pada zahirnya kita mudah terasa, tetapi tindakan seorang ayah mesti tegas, lebih banyak berdiam dan jarang memujuk. Sebab itu, kita sebagai anak lelaki mahupun perempuan mesti akan lebih rapat pada ibu.

Namun, tidak bermakna mereka tidak pedulikan kita. Jauh sekali jika mereka tidak mempunyai rasa sayang terhadap kita. Seorang remaja telah memuatnaikkan satu tweet di akaun Twitternya mengenai kasih sayang seorang bapa kepada anaknya ternyata terjentik emosi seluruh warga Twitter.

Katanya, dia sangat terharu apabila ayahnya bertindak untuk mencium dahi sambil mejatuhkan air mata untuk anaknya. Sebagai anak, kita perlu menghargai pengorbanan seorang ayah untuk keselsaan kita. Janganlah sesekali untuk kita sakiti hatinya.

“Tetibe bapak aku datang kat aku, duduk sebelah aku and then dia cium dahi aku. Lama…”

Sebagai seorang anak yang soleh dan solehah, seharusnya kita perlu berdoa tentang kesejahteraan hidup mereka. Mungkin ayah kekok untuk berbuaal dengan kita tetapi sebenarnya mereka mahu hadir dalam hati kita.

Daripada tweet ini, ramai pengikut lain tureut kongsikan detik-detik yang terharu ini di laman akaun Twitternya. Rata-rata daripada mereka juga pernah merasai pengalaman ini dan ada juga yang telah kehilangan ayah dan merindui saat dicium dan dibelai oleh seorang ayah.

“Dulu i segan nak kiss pipi my dad. Sejak blaja jauh dari tmpt tinggal, I promise to myself that i will never forget to kiss and hug my dad”

“First time abah cium dahi i masa naik bas pergi universiti…”

“Dari kecil sampai umur sekarang, abah akan check kami di bilik kalau tidak selimut…”

“Dialah yang paling risau…”

“Saya cium ayah setiap kali keluar rumah, kalau tak nanti merajuk sekarang saya dan ibu hanya baca Yassin untuknya…”

Apa-apapun sebagai anak kita seharusnya lebih menghargai pengorbanan mereka yang menjaga kita dari kecil sehinggalah besar an berjaya.

Sumber: Luqman

Follow Siakap Keli Di Instagram

Lihat siaran ini di Instagram

Innovasi yang hebat..

Siaran dikongsi oleh Siakap Keli (@siakapkeli) pada

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.

error: