Negara 4 Musim Terdekat, Ini Antara Sebab Ramai Orang Nak Sangat Pergi Australia

Mesti ramai di antara kita yang nak sangat pergi Australia kan? Ha, korang tau tak sebab apa ramai sangat orang yang nak pergi Australia ni. Antara sebab utamanya mestilah laut dia yang cantik, lepas tu yang paling penting sekali, negara Australia ni merupakan negara yang paling dekat sekali dengan Malaysia yang ada 4 musim tau. So, sebab nak pergi jauh-jauh mahal, korang boleh la rasa sendiri pengalaman negara 4 musim ni dekat Australia.

Sebelum korang semua datang ke Australia, korang kenalah tahu tempat-tempat menarik yang ada dekat Australia ni. Bila dah tahu nanti, barulah korang boleh plan cantik-cantik nak pergi mana semua.

Kat Australia ni, ada banyak tempat menarik yang boleh korang lawat tau. Antaranya ialah Western Australian Maritime Museum, Kings Park, Zoo Perth, The Bell Tower, Marmion Marine Park, dan banyak lagilah.

Kalau korang suka bercuti dekat pulau pulak, dekat Australia ni banyak tau pulau yang cantik-cantik. Antara pulau yang wajib korang pergi ialah Pulau Lord Howe, Pulau Bedarra, Pulau Fraser, Pulau Stradbroke, Pulau Moreton, Pulau Norfolk dan banyak lagi.

Kita semua dah sedia maklum yang Australia punya ekonomi ni stabil lah jugak. So disebabkan itu, banyak lah syarikat-syarikat besar yang berpangkalan dekat negara ni. Bila banyak syarikat-syarikat bukak bisnes diorang kat sini, so ekonomi dia pun makin kukuh lah. Bila bisnes pun kukuh, ekonomi pun stabil, so tak hairan lah kenapa ramai sangat orang yang minat bisnes ni nak belajar dekat Australia.

Ada satu universiti dekat Australia yang berada di tangga ke-30 di dunia untuk kategori 50 Universiti Terbaik di bawah 50 tahun mengikut QS 2020 iaitu University of South Australia (UniSA). Untung tau kalau korang dapat belajar kat sini. Salah satu sebabnya ialah universiti ni memang dah ada nama, lagi satunya universiti ni dianugerahkan dengan lima bintang untuk kecemerlangannya dalam penyelidikan, peluang pekerjaan, fasiliti, inovasi dan banyak lagi.

So, bila korang semua nak cari tempat belajar, korang mestilah cari tempat yang persekitaran dia menarik jugak kan. Jangan risau, banyak tempat-tempat menarik yang ada di sekitar UniSA ni antaranya ialah Zoo Adelaide, taman botanik, Pantai Grange, Cleland Wildlife Park dan banyak lagi lah. Korang kena datang sendiri untuk lebih mengetahui pasal tempat-tempat menarik yang ada kat sini.

Lepas tu kan, UniSA ni juga merupakan salah satu universiti daripada 187 institusi yang terdapat di Australia bagi jurusan perniagaan yang diiktiraf oleh EQUIS, EFMD pada Oktober 2019 tau. Kalau korang taknak belajar kat Australia tapi nak dapatkan sijil dari UniSA pun boleh, korang boleh ambik degree dekat Taylor’s College yang telah pun bekerjasama dengan UniSA ni.

Taylor’s College yang bertempat di Subang Jaya juga menawarkan biasiswa kepada sesiapa yang berminat untuk menyambung degree dengan UniSA dalam bidang Perniagaan (Pengurusan) dan juga Perdagangan (Perakaunan).

So bagi korang yang plan untuk dapatkan pengiktirafan degree dari UniSA, apa tunggu lagi? Korang boleh daftar di website Taylor’s College bagi pengambilan bulan Mac dah pun dibuka sekarang!



Aqmal Ezany

I write what is right

Editor: Nur Farra

Tambah komen

Dari Wiser.my