Siakap Keli

Bahan Tertua Di Bumi Telah Dijumpai Dalam Meteorit

Lima puluh tahun yang lalu, sebuah meteor jatuh ke Bumi dan mendarat di Australia. Ia membawa kepada sampel yang jarang terdapat di ruang bintang.

Analisis baru meteorit menunjukkan stardust itu dibentuk antara lima hingga tujuh bilion tahun yang lalu. Perkara tersebut telah membawa kepada meteorit dan stardust berbentuk bahan pepejal tertua yang pernah ditemui di Bumi.

Matahari berusia sekitar 4.6 bilion tahun, yang bermaksud stardust ini wujud jauh sebelum matahari atau sistem solar menjadi kenyataan. Stardust yang terdapat di meteorit dipanggil butiran presolar kerana ia terbentuk sebelum matahari.

Bintang-bintang wujud apabila gas, habuk dan haba bergabung dengan cara yang betul. Ia boleh wujud untuk berjuta-juta atau bahkan berbilion tahun sebelum mati dan mengusir bahan utama mereka ke angkasa lepas. Seterusnya membantu bintang-bintang baru dilahirkan, mewujudkan rantaian daisy ruang.

Meteorit boleh bertindak seperti kapsul masa dimanaa bahan yang terperangkap di dalamnya, seperti stardust. Itulah sebabnya penemuan butiran presolar sangat jarang iaitu hanya 5%. Ukurannya yang kecil mungkin sukar untuk difahami.

Menurut pembebasan oleh Muzium Lapangan di Chicago, seratus daripada biji presolar yang paling besar dapat ditampung pada suatu masa. Satu kajian baru bijih presolar dari Murchison meteorite pulih di Australia yang diterbitkan Isnin dalam Prosiding Akademi Sains Negara jurnal.
Menurut ketua penyelidikan utama dan kurator di Muzium Lapangan, Philipp Heck, perkara tersebut merupakan bahan tertua yang pernah dijumpai.
Bijirin preosolar atau stardust
Meteorit itu dikaji pada tahun 1969 dan butir-butir presolar telah diasingkan daripadanya.
“Ia bermula dengan menghancurkan serpihan meteorit ke dalam serbuk.
“Apabila semua keping dipisahkan, ia adalah sejenis pasta, dan ia mempunyai ciri-ciri pedas. Ia berbau seperti mentega kacang busuk,” kata Jennika Greer, pengarang bersama kajian dan pelajar siswazah di Muzium Lapangan dan Universiti Chicago.
Melepaskan pes dalam asid mendedahkan butiran presolar, yang membolehkan penyelidik menentukan umur dan jenis bintang yang dihasilkan.
Para penyelidik mampu mengukur pendedahan biji-bijian kepada sinar kosmik, zarah yang sangat bertenaga zipping melalui galaksi.
“Beberapa sinar kosmik berinteraksi dengan perkara itu dan membentuk elemen baru,” kata Heck.
Ahli astronomi berhujah tentang pembentukan bintang. Sesetengah percaya ia stabil dan tidak berubah, sementara yang lain percaya terdapat puncak dan penurunan.
Sumber: CNN

Zetty Amelia

Azmil

The best preparation for tomorrow is doing your best today. :)

Tambah komen

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.