Siakap Keli

6 Tips Pengalaman Pertama Naik Business Class

Impian untuk terbang di business class adalah impian bagi setiap pelancong, terutama mereka yang sering melancong ke luar negara. Bagi mereka yang inginkan keselesaan yang tinggi di dalam kapal terbang berjam-jam lamanya. Business Class adalah pilihan yang tepat.

Tips untuk yang pertama kali business class, berikut adalah beberapa tips supaya tidak  janggal semasa penerbangan.

Semak Bagasi

Penumpang bagi  business class biasanya dibenarkan membawa barang lebih daripada penumpang kelas ekonomi – walaupun peraturan untuk jenis barang tetap sama. Hubungi syarikat penerbangan sebelum membungkus bagasi dan beg untuk mengetahui jumlah kilogram yang boleh dibawa oleh penumpang perniagaan di kabin dan bagasi.

Pilih Seat

Jika terbang bersendirian, lebih baik memilih seat berhampiran tingkap. Jika terbang bersama pasangan, pilih seat pada bahagian tengah. Bagi mereka yang memerlukan privasi, boleh memilih seat di hadapan berhampiran kokpit. Semak tempat penumpang untuk mendapatkan peta kawasan tempat duduk di atas kapal terbang yang akan dilayari. Berhati-hati semasa memilih seat, kerana terdapat syarikat penerbangan yang mengenakan bayaran untuk perkhidmatan tempahan seat 48 jam sebelum penerbangan.

Perkhidmatan di atas tanah

Penumpang kelas perniagaan juga biasanya mendapat perkhidmatan istimewa semasa di lapangan, seperti mendaftar adalah percuma, lounge, untuk berulang alik ke pesawat. Oleh itu, periksa dengan syarikat penerbangan tentang kelebihan yang diperoleh supaya tiket tidak habis. Sesetengah syarikat penerbangan juga terus menyediakan perkhidmatan ini selepas pesawat terbang.

Makanan dan minuman

Sama seperti bangku, beberapa syarikat penerbangan juga mempunyai perkhidmatan tempahan menu pra-penerbangan. Lawati laman web rasmi mereka untuk mengetahui menu makanan yang disediakan, terutamanya bagi mereka yang menjalani diet khas. Jangan malu untuk meminta makanan tambahan atau minuman semasa di pesawat, makanan di bangku business class lebih menarik daripada penumpang ekonomi.

Strategi untuk tidur

Selepas pada waktu makan, para penumpang biasanya akan tidur. Satu cara untuk mengatasi jet-lag ialah untuk memeriksa jadual pendaratan sebelum tidur. Sekiranya pesawat akan tiba pada waktu malam, anda perlu tidur selama 3-4 jam sebelum mendarat, supaya anda boleh tidur dengan cukup apabila anda tiba di destinasi anda. Penumpang business class juga boleh meminta makanan yang disampaikan mengikut jam yang dipilih supaya tidak mengganggu waktu tidur, walaupun mereka perlu menghubungi syarikat penerbangan sebelum terbang. Sekiranya anda tidak memahami bagaimana untuk membuat bangku seperti katil lebih baik meminta pertolongan daripada krew kabin.

Mereka juga ditugaskan untuk membersihkan bangku simpanan untuk menjadikan perjalanan lebih selesa untuk tidur.

Jangan malu untuk bertanya

Dari bagasi, makanan dan minuman, kepada baju tidur, adalah hak untuk penumpang business class.

Jika anda rasa anda memerlukan sesuatu, jangan malu untuk meminta anak kapal atau kabin krew dalam bahasa yang lembut, supaya tiket kelas perniagaan yang telah ditebus dengan harga yang tinggi boleh digunakan sebanyak mungkin.

Sumber : CNN Indonesia

Aina

May Allah ease everything

Tambah komen

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.

error: