Siakap Keli
Gambar: Mainichi.jp/Daily Mail

Gadis Kekal Di Wuhan Kerana Kekasih, ‘Bongkar’ Derita Masyarakat Kekurangan Makanan

Seorang model yang tinggal di Wuhan untuk bersama dengan teman lelakinya mendakwa bahawa penduduk tempatan menghadapi masalah kekurangan makanan terutamanya daging.

Menurut model yang berasal dari Hong Kong itu, penduduk kampung di pinggir Wuhan hanya dapat membeli sayur-sayuran asas dan sesetengah keluarga bahkan tidak mempunyai daging untuk dimakan.

Seorang penduduk kampung juga ditahan selama 14 hari selepas menyelinap keluar untuk membeli bahan makanan.

Model berusia 28 tahun itu telah mendokumentasikan hidupnya di sebuah komuniti kecil kira-kira sejam perjalanan dari pusat bandar sejak bandar itu dikunci pada bulan lepas untuk mencegah penyebaran penyakit maut itu.

Dalam catatan terbarunya di laman Instagram, wanita itu menggambarkan keadaannya  semasa pengasingan dalam tempoh 33 hari.

Beliau berkata bahawa semua keluarga di kampung itu perlu mendapatkan bekalan harian mereka melalui pegawai tempatan yang akan meminta penduduk  apa yang mereka perlukan dan membeli barangan untuk mereka.

“Pembeli pengganti di kampung kami hanya boleh membeli sayur-sayuran ringkas seperti kentang, lobak dan kubis. Sukar untuk mendapatkan daging,” katanya melalui kiriman di Instagram.

Kerana penduduk setempat sangat terdesak untuk mendapatkan daging, mereka mula menangkap ikan di sungai.

Model itu menganggap dirinya bernasib baik kerana dia berkata dia diberi 10 ekor ayam dan satu kotak telur oleh jiran yang merupakan petani unggas.

“Sekurang-kurangnya saya mempunyai daging untuk setiap hidangan, ini sudah sangat baik. Sesetengah keluarga bahkan tidak mempunyai daging untuk dimakan,” katanya.

Sumber: Daily Mail

Sofea Shahira

There's always another side to every story

syafiq halim

Top Fan Sepanjang Masa

Tambah komen

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.

error: