Siakap Keli
tuntutan pemandu mabuk
Kredit: Bernama

5 Tuntutan Sivil Keluarga Mangsa Kemalangan Boleh Buat Terhadap Pemandu Mabuk Rakyat Malaysia Wajib Tahu

Artikel ini diolah & diterbitkan ke Siakap Keli dengan kebenaran dari sumber asal.

Kebelakangan ini, kemalangan maut akibat pemandu mabuk semakin menjadi-jadi. Biarpun kerajaan bercadang untuk memberatkan hukuman sedia ada, nampaknya golongan tidak bertanggungjawab ini tetap memilih untuk mementingkan diri sendiri. Malah, kekurangan pengetahuan untuk membuat tuntutan terhadap pemandu mabuk menambah lagi derita terhadap keluarga dan mangsa.

Apa pun hukumannya, duka di hati keluarga mangsa pasti mustahil terubat kembali. Kehilangan tempat bergantung dan bermanja pastinya membelenggu jiwa. Apatah lagi jika keadilan terhadap pembunuh tak dapat ditegakkan kerana kurangnya pengetahuan tentang prosedur pendakwaan dan tuntutan saman terhadap pembunuh berkenaan.

Justeru, seorang peguam di Hanif Hassan & Co Seremban, Encik Mufarwa Farid tampil menjelaskan lima tuntutan yang boleh dibuat keluarga mangsa terhadap pemandu mabuk. Mari baca perkongsiannya.

Cukup ramai dah yang ulas tentang kes pemandu mabuk langgar orang sampai mati ni.

Jadi, aku tak nak ulas tentang hukuman dan pendapat aku tentang undang-undang pemandu mabuk yang bunuh orang ni.

Cuma, aku tertarik dengan beberapa komen mengatakan yang sistem undang-undang Malaysia tidak adil sebab, kalau pemandu tu didapati bersalah, denda tu hanya diberikan kepada kerajaan sahaja, dan tidak kepada keluarga si mati.

Sebenarnya, ya, duit denda tu takkan diberikan kepada keluarga si mati.

Namun begitu, sebenarnya, ada cara untuk keluarga si mati ni dapat ganti rugi daripada pemandu mabuk ni.

Keluarga boleh failkan saman ke atas pemandu mabuk tersebut.

Bila boleh saman ni?

Sekarang pun boleh.

Maknanya, pemandu mabuk ni akan menghadap 2 mahkamah berbeza. Satu, mahkamah yang bicarakan kes jenayah dia. Dua, mahkamah yang bicarakan kes saman keluarga si mati.

Mahkamah tu, Hakim nya bukan orang yang sama, perbicaraannya bukan pada tarikh yang sama, dan hukuman pun takkan sama.

Yang sedang diorang alami sekarang ni adalah, prosedur jenayah.

Yang kita nak minta saman-saman ini adalah prosedur sivil.

Dua benda yang berbeza. Satu, negara Malaysia saman. Dua, keluarga si mati saman.

Dalam undang-undang Malaysia, mana-mana ahli keluarga yang merasai kesakitan atau penderitaan ke atas kematian yang dilakukan oleh orang lain, ada hak untuk menyaman.

Keluarga si mati boleh minta sekurang-kurangnya 2 claim.

tuntutan pemandu mabuk
Gambar hiasan. (Kredit: Google)

Yang pertama, Dependency Claim

Iaitu, tuntutan keluarga si mati yang menuntut agar pemandu mabuk ini bayar sejumlah wang yang sepatutnya arwah boleh sediakan kalau arwah masih hidup sampai umur 55 tahun.

Hak ini telah termaktub dalam Seksyen 7(3) Akta Undang-Undang Sivil 1956.

Contohnya, arwah ni masa hidup, dia sedia RM2500 sebulan untuk menyara keluarga. Maka, ada pengiraan tentang saraan ini, yang syaratnya, saraan itu wajib secara terus kepada ahli keluarga yang betul-betul menerima duit tersebut.

Agak panjang bab pengiraan ini, yang tak perlu diulas panjang di sini. Perlu rujuk Peguam masing-masing. Sama ada kiraan itu diterima atau tidak, ianya tertakluk kepada keputusan Hakim.

Yang kedua, Bereavement Claim

Keluarga si mati boleh tuntut pemandu mabuk ni untuk ‘bayar’ kesedihan yang dialami satu keluarga sebab matinya si arwah.

Contohnya, disebabkan arwah meninggal, anak-anak menangis sebut-sebut nama arwah siang malam, isteri jadi macam orang gila sebab hilang tempat bermanja, suami rasa trauma sebab isteri mati dalam keadaan tragis.

Namun, tuntutan ini tak boleh lebih RM30,000.

Yang ketiga, Loss Of Support

Berbeza dengan Dependency tadi, Loss Of Support ni lebih kepada perbuatan yang tak keluarkan duit. Ianya tuntutan ke atas kehilangan tempat untok bergantung dari segi tenaga.

Contohnya, arwah merupakan ibu yang ada anak kecil. Suami memang bergantung kat arwah untuk jaga anak, dari bagi susu, mandikan, pakaikan baju dan tidurkan anak tersebut. Disebabkan arwah dah meninggal, takda siapa nak buat kerja-kerja tu.

Maka, suami dia boleh tuntut kat pemandu mabuk tu tentang kehilangan sokongan ini.

Yang keempat, Estate Claim

Yakni, tuntutan kecederaan si mati. Keluarga tersebut boleh tuntut kepada pemandu mabuk ini sejumlah bayaran disebabkan ‘kesakitan’ yang dialami oleh si mati.

Hak ini telah termaktub dalam Seksyen 8(5) Akta Undang-Undang Sivil 1956.

Kalau arwah masih hidup, arwahlah yang buat tuntutan ini. Tapi, sebab arwah sudah pergi, keluarga arwah pula yang menuntut, tapi, hanya bergantung kepada laporan perubatan doktor.

Sebab apa kena bergantung laporan perubatan doktor? Sebab, keluarga tak tahu pun si mati ni sakit macam mana. Tuntutan ini memang banyak bergantung kepada laporan perubatan.

Keluarga boleh tuntut kesakitan, penderitaan semasa kemalangan dan kehilangan tubuh badan si mati. Jumlah tersebut tidak dispesifikkan, dan keluarga boleh letak seberapa banyak yang dimahukan. Namun, semuanya terserah kepada Hakim.

Dalam tuntutan ini juga, keluarga boleh tuntut bil hospital, duit pengangkutan dan duit baiki kenderaan yang terlibat dalam kemalangan.

Yang kelima, tuntutan kos guaman

Sekiranya keluarga si mati menang, keluarga boleh tuntut supaya pemandu mabuk ini membayar kesemua kos guaman mereka.

Bagi Dependency Claim, Bereavement dan Loss of Support ni, tempoh untuk mulakan saman adalah dalam tempoh 3 tahun selepas kematian. Kiranya, kalau meninggal 21 Mei 2020, last untuk saman adalah 20 Mei 2022. Lepas 20 Mei 2022 ni, keluarga tak boleh tuntut claim ni.

Bagi Estate Claim, tempoh untuk mulakan saman adalah dalam tempoh 6 tahun selepas kematian.

tuntutan pemandu mabuk
Gambar hiasan. (Kredit: Google)

Kalau keluarga ni menang, lepas tu, pemandu ni masuk penjara pulak sebab kalah kes jenayah, lepas tu dia tak nak bayar saman tu. Macam mana?

Kalau pemandu ni dah kalah saman, tapi tak nak bayar, ada beberapa perkara yang keluarga ni boleh buat:

  • Minta Mahkamah supaya arahkan PDRM sita semua aset dan barang yang dia ada, kemudian lelong sampai cukup duit.
  • Minta orang lain yang berhutang dengan pemandu mabuk ni supaya lepas ni, segala hutang tu dibayar kepada keluarga itu sahaja.
  • Jual share syarikat pemandu mabuk ni kalau ada.
  • Minta Mahkamah Declare pemandu mabuk ni Bankrap sekiranya pampasan melebihi RM50,000.

Berdoalah kita agar makin tingkat kesedaran pemabuk-pemabuk ini supaya jangan jadi bodoh memandu masa kepala pening.

Dan berdoa, agar Tuhan lindungi kita menjadi kedua-dua pihak. Doa agar Tuhan tak jadikan kita mangsa dan tak jadikan kita pemangsa.

Semoga keluarga mangsa beroleh kekuatan menghadapi  hari-hari mendatang. Jangan lupa kongsikan penjelasan peguam ini supaya mereka dapat membuat tuntutan terhadap pemandu mabuk dalam tempoh sepatutnya.

Sumber: Mufarwa Farid

Amira

Makin kita belajar, makin kita tahu sebenarnya banyak yang kita tak tahu.

Fazidi

Dulu suka menulis. Sekarang suka menaip.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.