Siakap Keli

“Tidak Sempat Berbulan Madu,” 3 Lelaki Ditangkap Kerana Merompak ATM

DENPASAR – Polis menahan tiga penggodam mesin juruwang automatik (ATM) sebuah bank di Jalan Melasti, Uluwatu, Kecamatan Kuta Selatan, Badung, Bali.

Ketua Pesuruhjaya Komisioner Siasatan Jenayah Polis Bali, Komisioner Dodi Rahmawan berkata, suspek EAS (28), H (20), dan RB (28), merompak mesin ATM pada hari Sabtu (05/09/2020) jam 3:00 petang.

Mereka merompak sekitar Rp 750 juta dari mesin ATM yang dicuri. Dodi berkata, H dan RB ditangkap setelah berkahwin di kampung halaman masing-masing.

Wang yang dicuri dari ATM nampaknya digunakan untuk membeli peralatan perkahwinan dan majlis perkahwinan. Bukti yang dijamin dari perkahwinan itu merangkumi sebentuk cincin emas, gelang emas dan boneka.

“Kedua-duanya tidak sempat berbulan madu tetapi telah ditangkap. Pengakuan kedua-dua suspek mereka menggunakan hasil jenayah dengan kos perkahwinan sekitar Rp 30 juta setiap orang”, kata Dodi, di Ibu Pejabat Polis Bali.

Penangkapan ketiga-tiga suspek dimulakan dengan laporan dari sebuah bank yang mesin ATMnya dipecah masuk. Polis kemudian memeriksa rakaman kamera CCTV di tempat kejadian, dan didapati seseorang datang untuk mematikan elektrik mesin ATM.

Polis kemudian menyiasat semua pekerja yang berhubung dengan mesin ATM. Kecurigaan tertumpu kepada suspek ES yang merupakan pekerja syarikat perkhidmatan vendor keselamatan mesin ATM. Di samping itu, dia juga menyerahkan pengunduran dirinya sehari sebelum pencurian. Lelaki dari Mojokerto, Jawa Timur itu kemudian diburu dan ditangkap ketika menyeberang di Pelabuhan Gilimanuk.

“Kami mengesyaki mesin itu dibuka menggunakan kunci palsu atau kunci asal. Ternyata mesin itu dibuka menggunakan kunci asal yang dipegang oleh suspek ES,” katanya.

Dari tangkapan tersebut polis kemudian menahan dua rakan ES yang lain. Kedua-duanya ditangkap di Banyuwangi, Jawa Timur dan Bogor, Jawa Barat.

Kerana wang itu digunakan untuk keperluan perkahwinan, polis merampas sejumlah barang bukti dari tangan suspek. termasuk mengikat dua cincin emas putih, satu anting-anting emas dan anak patung Doraeman. Polis juga merampas wang tunai sebanyak Rp 99.7 juta, sebuah kereta Vios, motosikal Honda Beat, 3 telefon bimbit pelbagai jenama dan sebagainya.

Sumber: Kompas.com

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.