Siakap Keli

Pendaki Hilang 10 Hari Ketika Mengembara Ditemui Selamat

Seorang pendaki yang hilang 10 hari yang lalu ketika mengembara di pergunungan di Pingtung County, Taiwan ditemui selamat oleh penyelamat semalam, kata pihak bomba daerah.

Yang Hsin-cheng, 52, ditemui oleh penyelamat swasta terbaring di tebing sungai berhampiran Air Terjun Sungai Knifetail di luar bandar Perbandaran Laiyi pagi semalam, kata pihak bomba dalam satu kenyataan.

Dia ditemui dalam keadaan sedar, dan luka di kepalanya, tetapi tidak mengancam nyawa, kata jabatan itu, sambil menambah bahawa penyelamat sedang bersiap untuk mengasingkannya.

Sementara itu, Badan Bomba Nasional telah menghantar helikopter untuk mengangkat Yang ke Hospital Christian Pingtung.

Setelah diselamatkan, Yang mengatakan bahawa dia tidak makan selama 10 hari, dan bertahan dengan minum air dan air kencingnya sendiri.

Yang mengatakan dia berfikir untuk menyerah beberapa kali, tetapi terus melantunkan mantra Buddha.

Menurut Chen Chih-wen, ketua bilik kecemasan hospital keadaan fizikal Yang yang lebih baik membantunya bertahan.

Yang Hsin-cheng  dilaporkan hilang pada petang 6 Jun oleh rakan-rakannya yang bersama-sama mendaki Gunung Peng Chi pada pagi itu.

Difahamkan Yang terpisah daripada 14 pendaki lain dan hanya disedari ketika aktiviti mendaki tamat.

Susulan daripada itu, rakan karibnya menawarkan hadiah bernilai AS$67,331 kepada sesiapa yang berjaya menemui Yang Hsin-cheng sama ada dalam keadaan masih hidup ataupun mati.

Pasukan bomba dan penyelamat swasta mencarinya beberapa kali, tetapi usaha mereka terhalang oleh keadaan lereng gunung yang buruk setelah hujan beberapa hari.

Sumber: Taipeitimes.com

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.