Siakap Keli

Selepas Kesal Tak Dapat Hadir Kelas ‘Online’ Kerana Kesempitan Hidup, Remaja Ditemui Mati Di India

Seorang pelajar berusia 16 tahun, yang sedih kerana tidak mempunyai telefon pintar untuk menghadiri kelas dalam talian, ditemui mati berhampiran rumahnya di daerah Chirang di Assam, India pada hari Selasa, kata polis.

Menurut polis, pelajar tingkatan empat berasal dari keluarga miskin, kesal kerana dia tidak dapat mengikuti kelas dalam talian dan peperiksaan yang dijalankan oleh sekolahnya.

Institusi pendidikan ditutup di Assam sejak Mac kerana pandemik koronavirus. Tetapi kelas dan peperiksaan dalam talian diadakan oleh sekolah swasta dan kerajaan melalui telefon pintar.

“Keluarga remaja itu sangat miskin. Ibunya pergi ke Bangalore untuk mencari pekerjaan dan bapanya tidak mempunyai pekerjaan. Sementara remaja itu memerlukan telefon untuk mengikuti kelas dalam talian tetapi ayahnya tidak dapat memenuhi permintaannya, ”kata Sudhakar Singh, pegawai polis Chirang.

“Dari apa yang dapat kami kumpulkan setelah berbicara dengan jiran dan orang lain yang dekat dengan pelajar terbabit, nampaknya dia muak dengan situasi itu dan memutuskan untuk membunuh diri dengan menggantungkan dirinya pada sebatang pokok,” tambahnya.

Polis bagaimanapun, menafikan laporan yang mengatakan nota bunuh diri yang ditulis oleh remaja terbabit telah dijumpai.

Pihak polis masih menunggu laporan bedah siasat yang dijalankan ke atas mayat remaja tersebut.

Sumber: Catchnews.com

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.