Gambar Hiasan Via Bernama

Penumpang Dihalang Naik Pesawat Kerana Tidak Mohon Kebenaran Imigresen

KUALA LUMPUR, 14 Sept — Kes sekumpulan penumpang yang tidak dibenarkan menaiki pesawat di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada Sabtu lepas (12 Sept), kerana tidak membuat permohonan ke luar negara dengan Jabatan Imigresen Malaysia (JIM).

Ketua Pengarah Jabatan Imigresen Datuk Khairul Dzaimee Daud berkata penumpang terlibat didapati mempunyai rekod pergerakan masuk ke Malaysia dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP)

“Mereka yang ditahan ketika berada (di balai berlepas) itu melibatkan individu rakyat Malaysia pemegang pas pemastautin tetap (PR) luar negara atau mereka yang bekerja di luar negara yang pulang dalam tempoh PKP, dan ingin pergi semula ke luar negara,” katanya ketika dihubungi Bernama, hari ini.

Katanya, ada dalam kalangan penumpang berkenaan baru pulang ke Malaysia dalam tempoh sebulan lepas dan ingin terbang semula ke keluar negara atas alasan bekerja.

“Oleh itu, individu yang hendak ke luar negara, wajib memohon kelulusan daripada pihak imigresen dahulu,” katanya menambah syarat ini bertujuan mengelak rakyat Malaysia yang bekerja atau menetap di luar negara keluar dan masuk ke Malaysia sesuka hati, ketika negara masih berdepan penularan wabak COVID-19.

Pada 12 Sept lepas, JIM mengumumkan garis panduan dan syarat terbaharu bagi rakyat Malaysia yang ingin keluar dan masuk ke dalam negara sehingga berakhirnya tempoh PKP Pemulihan (PKPP), 31 Dis ini.

Garis panduan itu memaklumkan beberapa kategori terlibat dalam garis panduan itu, antaranya golongan yang tidak perlu memohon kelulusan, perlu memohon kelulusan dan tidak dibenarkan keluar negara serta prosedur untuk masuk semula ke Malaysia.

Media sebelum ini melaporkan terdapat sekumpulan rakyat tempatan terkandas di KLIA, Sabtu lepas kerana tidak dibenarkan ke luar negara walaupun mendakwa diri mereka tergolong dalam kumpulan yang dibenarkan ke luar negara tanpa memohon kelulusan berdasarkan garis panduan terbaharu itu.

Sumber: BERNAMA

Aqmal Ezany

I write what is right

Tambah komen

Dari Wiser.my