Siakap Keli

Ini Sebab Air Mata Rasa Masin Dan Bagaimana Ia Boleh Terhasil Ketika Sedih, Terkena Asap Atau Debu

Ketika menangis dan air mata tak sengaja masuk ke dalam mulut, kita boleh merasa air mata yang masin. Namun, tahukah anda kenapa air mata rasanya masin? Jawapannya senang sahaja. Air mata sebahagian besar terbuat dari air yang ada dalam badan, dan air ini mengandungi ion garam (elektrolit). Dipetik Healthline, air mata terdiri dengan campuran yang kompleks. National Eye Institute (NEI) mengungkap bahawa air mata terdiri dari:

 • air
 • lendir
 • minyak berlemak
 • lebih dari 1.500 protein berbeza

Lapisan air mata

Air mata terbentuk dalam tiga lapisan yang berfungsi untuk melincirkan, menyihatkan dan melindungi mata kita:

 • Lapisan luar. Lapisan luar yang berminyak dihasilkan oleh kelenjar meibom. Lapisan ini membantu air mata tetap di mata dan mencegah air mata menguap terlalu cepat.
 • Lapisan tengah. Lapisan tengah berair mengandungi protein yang larut dalam air. Ini dihasilakan oleh kelenjar lakrimal utama dan kelenjar lakrimal aksesori. Lapisan ini melindungi dan memelihara kornea dan konjunktiva, yang merupakan selaput lendir yang menutupi bahagian dalam kelopak mata dan bahagian depan mata.
 • Lapisan dalam. Lapisan dalam lendir dihasilakan oleh sel piala. Ini mengikat air dari lapisan tengah, memungkinkannya tersebar secara merata agar mata tetap melincir.

Dari mana air mata berasal?

Air mata dihasilkan oleh kelenjar yang terletak di atas mata dan di bawah kelopak mata anda. Air mata tersebar dari kelenjar dan ke seluruh permukaan mata anda. Beberapa air mata keluar melalui saluran air mata, yang merupakan lubang kecil dekat sudut kelopak mata anda. Dari sana, mereka melakukan perjalanan ke hidung anda. Pada tahun-tahun biasa, seseorang akan menghasilkan 15 hingga 30 galon air mata, menurut American Academy of Ophthalmology (AAO).

Ada tiga jenis utama air mata:

 1. Air mata asas. Air mata asas ada di mata anda setiap saat untuk melincirkan, melindungi, dan memberi makan kornea anda.
 2. Air mata refleks. Air mata refleks dihasilkan sebagai respons terhadap rangsangan seperti asap, angin atau debu. Air mata refleks adalah apa yang kita hasilkan ketika dihadapkan dengan syn-propanethial-S-oxide ketika menghiris bawang.
 3. Air mata emosional. Air mata emosional dihasilkan sebagai tindak balas terhadap rasa sakit, termasuk rasa sakit fizikal, rasa sakit empati, rasa sakit sentimental, serta keadaan emosional, seperti kesedihan, kebahagiaan, ketakutan, dan keadaan emosional lainnya.

Kotoran di sudut mata saat tidur

Bangun dengan kerak di sudut mata adalah hal biasa. Menurut University of Utah, kotoran yang mengeras di sudut mata biasanya merupakan campuran dari:

 • air mata
 • lendir
 • minyak sel kulit terkelupas

Ketika siang hari tidak ada kotoran di sudut mata kerana kita menghilangkannya dengan berkelip. Namun saat tidur, mata kita tertutup dan tidak ada kerdipan. Graviti membantunya mengumpulkan campuran tadi dan akhirnya mengeras di sudut mata. Komposisi air mata seiring bertambahnya usia menurut sebuah kajian pada tahun 2018, seiring bertambahnya usia, profil protein air mata manusia boleh berubah. Selain itu, menurut National Institute of Aging, mata kering – suatu keadaan yang disebabkan oleh kelenjar air mata yang tidak berfungsi secara maximum – lebih sering terjadi seiring bertambahnya usia, terutama bagi wanita setelah menopause.

Manfaat menangis

Kesan yang menguntungkan dari menangis telah dikaji dalam kesusasteraan baru-baru ini. Penyelidik berhipotesis bahawa menangis dan menyatakan emosi dapat memberikan kelegaan, sementara menahan atau memendam emosi dapat menyebabkan tekanan mental. Ada juga penelitian tentang komposisi emosi air mata. Para ilmuwan percaya bahawa air mata emosional mungkin mengandungi protein dan hormon yang biasanya tidak ditemukan dalam air mata asas atau refleks.

Dan hormon-hormon ini mungkin terkait dengan peningkatan perasaan hati dan pengurangan stress. Namun, sebuah kajian menemukan bahawa dengan menangis hati seseorang akan jauh lebih baik. Diperlukan lebih banyak penelitian tentang kesan menangis dan komposisi air mata emosional sebelum kita dapat menentukan apakah menangis boleh dijadikan terapi emosional. Setiap kali anda berkedip, air mata anda membersihkan mata anda.

Air mata membuat mata anda terus halus, lembab, dan terlindung dari:

 • Lingkungan
 • Merengsa
 • Patogen infeksius

Air mata anda terasa masin karena mengandungi garam semula jadi yang disebut elektrolit.

Sumber- Health line

" "