Siakap Keli

Lembaga Pelancongan Hong Kong (HKTB) Dan Panduan MICHELIN Mempersembahkan Video Panduan Oleh Jurumasak Hong Kong (Hong Kong Chefs’ Playbook)

Hong Kong / Kuala Lumpur, 23 September 2021 – Lembaga Pelancongan Hong Kong (HKTB) dan Panduan MICHELIN mempersembahkan Video Panduan oleh Jurumasak Hong Kong (Hong Kong Chefs’ Playbook), video empat siri yang menampilkan jurumasak berbintang MICHELIN yang paling terkenal di Hong Kong dari restoran di seluruh bandar makanan itu.

Satu kenikmatan pada deria, Video Panduan oleh Jurumasak Hong Kong akan menampilkan Chef Vicky Lau, Shane Osborn, Vicky Cheng dan pengusaha restoran Danny Yip sambil mereka membawa kita meneroka melalui kawasan sekitar Yau Ma Tei, Wong Tai Sin, Tai O dan Aberdeen untuk berkongsi beberapa rahsia video panduan terbaik mereka dalam mendapatkan hasil tempatan terbaik dan segar yang dipengaruhi oleh keindahan metropolis global ini.

“Sebagai ibu negara masakan Asia, Hong Kong mempunyai hampir 70 restoran berbintang MICHELIN. Dengan sempadan yang masih ditutup, kami berharap dapat terus membawa Hong Kong dekat dengan orang di seluruh dunia, kali ini, melalui lensa jurumasak terkenal MICHELIN kami. Makanan adalah faktor penting bagi pelancong Asia Tenggara kita apabila memilih destinasi, itulah sebabnya kami sangat gembira dan bangga dapat bekerjasama dengan Panduan MICHELIN untuk mempamerkan kejiranan di Hong Kong melalui jurumasak ini sambil mereka berkongsi tafsiran semula rasa tempatan dan bagaimana tempat kegemaran mereka di Hong Kong telah memberikan inspirasi kepada mereka dalam kemahiran mereka,” kata Encik Raymond Chan, Pengarah Wilayah, Asia Tenggara, Lembaga Pelancongan Hong Kong.

Nicolas Achard, Pengarah Urusan Panduan MICHELIN Asia dan Ketua Pegawai Eksekutif Robert Parker Wine Advocate berkongsi, “Apabila Panduan MICHELIN berkembang dari Eropah ke Asia, Hong Kong adalah salah satu bandar terawal yang diiktiraf mempunyai masakan yang enak. Sejak 2009, Michelin dan Hong Kong telah mencapai banyak kejayaan bersama. Sebagai salah satu hab masakan yang paling inovatif dan dinamik di Asia, Hong Kong adalah pusat masakan Kantonis yang asli serta masakan dari seluruh dunia yang disediakan oleh jurumasak tempatan dan antarabangsa terbaik. Kami berharap dapat merakam kelazatan pertukaran masakan hebat ini, dan mereka yang berada di belakang tabir, untuk mempamerkan kepada penonton apa yang dapat mereka nikmati apabila mereka mengunjungi Hong Kong pada masa akan datang.”

Untuk mempamerkan semangat dan kepelbagaian masakan Hong Kong, setiap jurumasak yang ditampilkan akan memperlihatkan video panduan masing-masing berdasarkan latar belakang dan keunikan masakan mereka. Sambil mereka meneroka kawasan kejiranan ini, mereka yang diketengahkan ini juga akan berkongsi inspirasi mereka, rahsia dan petua masakan yang akan membongkar permata tersembunyi di kawasan kejiranan tempatan ini serta hubungan mereka dengan tempat ini sambil meneroka tempat baharu di sepanjang perjalanan.

Video Panduan oleh Jurumasak Hong Kong (Hong Kong Chefs’ Playbook) mula ditayangkan hari ini dengan lawatan kejiranan gastronomi di Yau Ma Tei oleh Chef Vicky Lau.

Vicky Lau, Tate Dining Room | Video Panduan oleh Jurumasak Hong Kong: Yau Ma Tei dengan Vicky Lau | Tarikh disiarkan: 21 September 

Vicky Lau, jurumasak wanita pertama dan satu-satunya jurumasak wanita Asia dari Tate Dining Room dengan dua bintang MICHELIN, mengasah bakatnya di luar negara dan kembali ke Hong Kong untuk meneruskan kerjaya memasaknya. Chef Vicky akan membawa penonton di sekitar kawasan kejiranan Yau Ma Tei, yang merupakan ciri kempen kejiranan Kowloon Barat terbaru HKTB, yang bertujuan untuk meningkatkan minat terhadap aspek budaya tempatan yang asli di Kowloon Barat.

Menurut Vicky, Yau Ma Tei adalah satu kawasan di Hong Kong di mana ramai jurumasak kerap berkunjung. “Kawasan ini adalah tempat lama bertemu baharu; dengan begitu banyak untuk diterokai terutamanya jika anda mencari sesuatu yang asli dan benar-benar Hong Kong.  Ia adalah syurga untuk pencinta makanan kerana ini adalah tempat di mana kami mencari alat, bahan dan makanan yang lazat tetapi terdapat begitu banyak keaslian yang ditawarkan. Contohnya, Pasar Buah-buahan Yau Ma Tei (juga dikenali sebagai Gwo Lan) adalah mercu tanda bersejarah Hong Kong yang terkenal, di mana terdapat banyak buah-buahan – banyak yang menarik yang kadang-kadang tidak dapat kita nikmati atau temui setiap hari. Pandemik ini telah menjejaskan penghantaran ke luar negara, tetapi saya melihat ini sebagai peluang untuk menemui dan menggunakan lebih banyak hasil tempatan untuk hasil ciptaan saya. Saya sangat teruja untuk menunjukkan sisi Yau Ma Tei ini, terutama daripada perspektif jurumasak!”

Dahulu pernah dikhaskan untuk restoran terbaik di Eropah, sistem penarafan Bintang MICHELIN yang terkenal kini merentasi seluruh dunia apabila seni masakan terus berkembang dengan bakat yang ditemui dan dikenali merentasi pelbagai budaya dan hidangan. Apabila Panduan MICHELIN bermula di Hong Kong pada 2009, ia memberikan 31 bintang kepada 22 restoran. Hari ini, Hong Kong adalah rumah kepada sejumlah 95 bintang MICHELIN yang dianugerahkan kepada 69 restoran.

Apabila dunia terus berperang dan berperanan untuk memerangi pandemik Covid-19 dengan lanjutan larangan perjalanan, HKTB dan Michelin bertujuan untuk mencetuskan inspirasi masakan sambil membolehkan penonton di seluruh dunia menikmati lawatan kejiranan tempatan dan mengingatkan mereka tentang apa yang menanti mereka di Hong Kong apabila perjalanan pulih kembali.

Setiap episod Video Panduan oleh Jurumasak Hong Kong (Hong Kong Chefs’ Playbook) akan disiarkan setiap minggu di saluran media sosial Lembaga Pelancongan Hong Kong dan Panduan MICHELIN mulai 21 September 2021 dan seterusnya. Mulakan menggoda keinginan berkelana dan citarasa anda dengan mengikuti @DiscoverHongKong dan @MichelinGuideWorldwide di Facebook.

Teruskan membaca untuk mendapatkan lebih banyak cerita daripada Video Panduan oleh Jurumasak Hong Kong (Hong Kong Chefs’ Playbook).

Shane Osborn, Arcane | Video Panduan oleh Jurumasak Hong Kong: Wong Tai Sin dengan Shane Osborn | Tarikh disiarkan: 28 September 

Membawa penonton meneroka Wong Tai Sin adalah jurumasak Australia terkenal di dunia, Shane Osborn yang menerima bintang Michelin pertamanya di London dan berpindah ke Hong Kong untuk menubuhkan Restoran Arcane pertamanya, yang dianugerahkan satu bintang MICHELIN. Dia berkongsi bahawa sumber tempatan sangat penting bagi dia dan pasukannya di Arcane, “Bukan sahaja kami mendapatkan bahan segar, kami juga menyokong masyarakat petani tempatan.”

Sebagai ekspatriat, Shane sentiasa menemui tempat baharu di Hong Kong. Kali pertama beliau di Biara Wanita Chi Lin, Shane berkata bahawa Hong Kong adalah destinasi yang menyediakan kedua-dua pengalaman bandar yang sibuk dan alam semula jadi yang tenang. “Saya terpesona dengan Biara Wanita Chi Lin, ketenangan di kawasan ini paling mengejutkan saya, terutamanya kerana ia terletak berhampiran dengan salah satu daerah paling padat penduduk di dunia.”

Vicky Cheng, VEA | Video Panduan oleh Jurumasak Hong Kong: Tai O dengan Vicky Cheng | Tarikh disiarkan: 5 Oktober

Terkenal dengan masakan Cina-Perancisnya yang unik, Chef Vicky Cheng dari VEA berbintang satu MICHELIN juga kembali ke Hong Kong untuk meneruskan kerjayanya setelah tinggal di luar negara. Melalui siri video ini, Vicky Cheng berharap mereka yang berkunjung ke Hong Kong dapat menghargai bukan sahaja pelbagai makanan yang hebat, sama ada makanan jalanan atau dari restoran berbintang Michelin, tetapi juga menghargai apa yang ditawarkan oleh Hong Kong dalam keindahan pemandangannya.

Vicky menyuarakan sentimen Shane Osborn. “Salah satu perkara paling indah yang sangat saya nikmati di Hong Kong adalah bahawa satu minit anda berada di pusat daerah kewangan, dan 15 minit kemudian anda berada di tengah hutan, mendaki tanpa apa-apa di sekitar anda. Ini benar-benar keindahan Hong Kong kerana kita berada di tengah-tengah banyak bandar dan negara besar di sekitar kita.  Saya berharap pengunjung juga boleh melihat apa yang saya lihat; melalui lensa seseorang yang dilahirkan di sini, tinggal di luar negara dan kembali; apa yang istimewa tentang Hong Kong, tempat yang saya suka pergi, barang yang saya suka beli dan bahan yang saya suka masak.”

Danny Yip, The Chairman | Panduan oleh Jurumasak Hong Kong: Aberdeen dengan Danny Yip | Tarikh disiarkan: 12 Oktober

Terakhir tetapi tidak kurang menarik, pengusaha restoran Danny Yip, dengan restorannya The Chairman berbintang satu MICHELIN yang ikonik, terkenal dalam mentakrifkan semula masakan Kantonis menggunakan bahan tempatan akan membawa penonton dalam perjalanan melalui Aberdeen. Dilahirkan dan dibesarkan di Hong Kong, Danny suka berjalan kaki di sekitar bandar. “Apabila kita menjelajahi kawasan kejiranan Hong Kong dengan berjalan kaki, kita dapat merasakan rentak kota dan dapat melihat apa yang ada di antara tempat-tempat pelancongan. Inilah antara permata tersembunyi yang paling sukar dilupakan. Itulah sebabnya kita menggunakan bahan sumber tempatan, produk dari kedai perencah tempatan dan makanan laut daripada nelayan tempatan sebanyak mungkin.”

Seorang pengusaha restoran tempatan, Danny telah melihat ramai jurumasak muda berbakat muncul dalam dekad yang lalu, mengagumkan pengunjung dengan idea dan rasa baharu. “Menjadi jurumasak akhirnya menjadi perkara yang menarik di bandar ini. Mereka berhubung dengan bahagian lain di dunia, aktif secara sosial dan bersedia untuk berubah. Suasana masakan di Hong Kong tidak pernah bersemangat dan bertenaga seperti ini. Saya berharap ia akan kekal sebegitu: pelbagai, peribadi, kreatif dan menarik.”

" "