Siakap Keli
Gambar Hiasan via Google

Rupanya Pemegang Eskalator Bergerak Lebih Laju Dari ‘Tangga’ Itu Sendiri, Ini Sebabnya

Kini, penggunaan eskalator sudah menjadi kebiasaan di mana-mana sahaja. Terutamanya di dalam bangunan-bangunan yang menjadi tumpuan ramai, pasti akan jumpa tangga bergerak itu. Sebagai contoh, di pusat beli belah, stesen-stesen pengangkutan awam dan lain-lain.

Tetapi, adakah anda tahu pemegang pada eskalator bergerak lebih laju berbanding tangga itu sendiri?

Menerusi perkongsian dari Bright Side, kelajuan susur tangga itu bukanlah satu konspirasi tetapi itu adalah suatu perkara biasa.

Setiap anak tangga eskalator mempunyai dua roda pada kedua-dua belah. Kedua-dua roda di atas akan ditarik oleh rantai dan berpusing sepanjang rel bergerak.

Dua pasang lagi juga ada fungsinya supaya anak tangga tersebut kekal pada masa yang sama.

Sebaik sahaja satu anak tangga berada di bahagian atas atau di bawah, ia akan bergerak terus secara berganti-ganti.

Geseran berlaku secara beransur-ansur akan melemahkan penggelek yang memusingkan susur tangan. Hal ini akan menyebabkan diameternya akan berkurangan, dan rel bergerak lebih perlahan.

Untuk meningkatkan hayat perkhidmatan eskalator, roller tersebut dibuat 2% lebih besar daripada yang diperlukan. Jadi, roller baharu akan bergerak dengan ketara dan lebih pantas.

Eskalator digerakkan dengan menggunakan gear yang diperbuat daripada besi dan kurang berkemungkinan haus. Itulah sebabnya kelajuan eskalator hampir tidak pernah berubah.

Untuk mengetahuinya dengan lebih lanjut, saksikan video di bawah.

Sumber : Bright Side

Fathin Nadzira