Siakap Keli
Bedah siasat tangmo nida
Gambar: The Haiger

Bedah Siasat Kedua Tangmo Temui 22 Luka Kecil Di Bahagian Kaki

Pakar forensik menemui 22 kesan luka kecil di bahagian kaki pelakon Thailand, Tangmo Nida berdasarkan bedah siasat kali kedua baru-baru ini.

Menurut The Haiger, bedah siasat kali kedua itu telah dilakukan pada beberapa minggu yang lalu di atas permintaan dari ibunya sendiri.

Walau bagaimanapun, pakar patologi tidak menemui sebarang luka pada bahagian muka atau kepala, gigi dan tulang patah yang pernah dilaporkan sebelum ini.

“Institut Sains Forensik Pusat Kementerian Kehakiman (CIFS) mendedahkan perkara tersebut dalam sidang media Khamis lalu dengan mendedahkan 11 perkara disyaki oleh ibunya yang meminta laporan kedua.

“Pakar patologi dari institut itu telah menjalankan pemeriksaan tambahan di bawah pengawasan panel senat pakar forensik pada 17 Mac yang lalu.

“Postmortem ini menumpukan sepenuhnya kepada 11 perkara yang menjadi kebimbangan itu,” lapor The Haiger. 

Difahamkan, CIFS telah berjaya merungkai perkara yang dipersoalkan oleh ibu mendiang yang disahkan oleh setiausaha menteri kehakiman.

Namun, disebabkan keadaan mendiang, ahli patologi tidak mampu untuk membuat kesimpulan mengenai beberapa perkara.

Selain itu, pakar patologi juga berpendapat bahawa bedah siasat pertama telah dilaksanakan dengan baik di Institut Perubatan Forensik Hospital Besar Polis.

“Bedah siasat kedua hanyalah untuk memenuhi permintaan ibunya yang kebanyakannya telah diketepikan.

“Bedah siasat awal telah telah dijalankan secara menyeluruh dengan tidak mengecualikan sebarang penemuan penting.

“Laporan penuh hanya diberikan kepada ibunya walaupun polis juga boleh mendapatkan salinan tersebut,” lapor The Haiger sekali lagi.

Memetik The Haiger, buat masa ini CIFS telah melaporkan penemuan seperti tiada kesan luka di kepala dan tiada luka di bahagian muka.

Selain itu, tiada juga luka di leher, manakala luka melecur di bahagian dada telah diperiksa, selain 22 kesan luka di kaki dan sendi telah dilaporkan.

Di samping itu, tiada luka yang ditemui di bahagian belakangnya, malah laporan juga dibuat mengenai ‘paip angin’ dan alat kelaminnya.

Difahamkan, kuku jarinya dipotong untuk pemeriksaan semula dan pengesanan pakaian pada badan adalah berbeza daripada bedah siasat pertama.

Imbas kembali, pelakon terkenal Thailand itu menaiki bot laju bersama lima individu lain pada malam 24 Februari lalu.

Ketika kejadian, mendiang dilaporkan terjatuh ke dalam sungai Chao Phraya di Nonthaburi sebelum lemas secara ‘misteri’ hingga kematiannya menimbulkan pelbagai keraguan hingga hari ini.

Sejak dari itu, polis masih belum dapat menyimpulkan perkara tersebut dengan jelas tentang punca aktres itu jatuh ke dalam sungai.

Dalam pada itu, kes tersebut telah mendapat liputan tanpa henti di media Thai dengan pelbagai spekulasi dari netizen.

BACA JUGA: Dipercayai Bergaduh Isu Kematian Tangmo, Lelaki Maut Jatuh Kondominum

Sumber: The Haiger

BACA: MR.DIY ‘Menggila’ Buat Orang Tak Nak Keluar Dari Kedai

Faiz Mustafa