Siakap Keli
Dah Macam Duduk Kat KL

“Dah Macam Duduk Kat KL,” Gaji RM5k Boleh ‘Lesap’ Awal Bulan, Ini ‘Hakikat’ Kena Hadam Bila Duduk Penang

Sedar atau pun tidak, kehidupan di kota raya Kuala Lumpur memberi kesan kepada golongan berpendapatan rendah dengan kos sara hidup yang amat tinggi. Begitu juga dengan kehidupan di Pulau Pinang atau Penang yang juga mempunyai kos sara hidup yang tinggi yang juga merupakan pusat dan juga tumpuan pelancong. 

“Dah macam duduk kat KL, gaji RM5k pun nak kena bajet betul-betul sampai hujung bulan”

Disebabkan itu, dengan pendapatan RM5,000 juga mungkin tidak mencukupi untuk menampung kos sara hidup sehingga hujung bulan. Bukan hanya hujung bulan, awal bulan setelah gaji pun duit boleh ‘lesap’ kerana dibebani dengan komitmen bulanan yang tinggi seperti ansuran kereta, rumah, bil-bil termasuklah bil internet. Lebih-lebih lagi mereka yang sudah berkeluarga, maka komitmen juga turut bertambah. 

Oleh itu, teknik pengurusan kewangan juga amat penting terutamanya bagi mereka yang berada dalam golongan berpendapatan rendah atau B40. Antara teknik yang berkesan dalam pengurusan wang adalah berbelanja mengikut keperluan dan bijak dalam melakukan pemilihan produk dan servis yang berbaloi serta lebih jimat. Antaranya ialah menguruskan perbelanjaan dengan kadar yang berbaloi seperti shopping dan langganan internet. Kita tahu yang kita boleh mengawal diri untuk kurangkan shopping, tapi bagaimana pula dengan internet yang penting untuk rutin harian?

Kita semua sedar bahawa internet pada hari ini merupakan satu keperluan bagi ramai pihak tidak mengira usia sama ada orang dewasa, pelajar dan juga kanak-kanak. Jadi, sudah pasti bil internet setiap bulan adalah salah satu komitmen bulanan yang agak tinggi hingga ada yang mencecah ratusan ringgit. Kalau dapat kurangkan kos bil internet, mesti komitmen bulanan akan lebih rendah bukan? 

Celcom Home Fibre™ Tanpa Had & Dua Talian Celcom MEGA™  

Ha, jangan tak tahu, sebenarnya anda boleh jimat hingga RM191 setiap bulan jika anda daftar plan internet dengan Celcom. Dengan melanggan Celcom Home Fibre™ anda akan menerima talian internet tanpa had bersama-sama talian (Celcom MEGA™ Unlimited 158) pada dua telefon bimbit anda hanya dalam satu bil sahaja. 

Tawaran yang sangat berbaloi kepada mereka yang tinggal di Penang kerana anda hanya perlu membayar RM245 dah boleh dapat all-in-one. Jadi betulah anda boleh jimat sebanyak RM191 setiap bulan dan kurangkan kos komitmen setiap bulan, sangat menakjubkan. 

Bukan itu saja, anda akan dapat lebih lagi daripada apa yang anda bayar seperti router, AX Router. Jadi, keluarga anda tidak perlu risau kerana sambungan internet akan sentiasa menemani di setiap penjuru rumah. Kalau nak lebih pantas, boleh naik taraf kepada kelajuan hingga 300Mbps dengan caj tambahan hanya RM15 sahaja, apa tunggu lagi, jangan lepaskan peluang, daftar sekarang. 

Selain itu, Celcom juga menawarkan kontrak pendek selama 12 bulan dengan plan Celcom MEGA™ bersama telefon pintar yang paling latest. Selain daripada mampu untuk kurangkan kos komitmen, anda juga boleh dapat telefon bimbit terbaru setiap tahun. Jangan risau, Celcom berikan tempoh percubaan pada anda selama 30 hari secara percuma. Maklumat lanjut anda boleh layari EasySwitch melalui aplikasi Celcom Life atau kunjungi mana-mana cawangan Celcom berhampiran. Untuk mengetahui lebih lanjut, anda boleh layari laman web celcom.com.my hari ini.

Kesimpulannya, benarlah pengurusan kewangan sangat penting tidak kira di mana jua kita berada. Namun, untunglah mereka yang tinggal di Penang sebab boleh jimat banyak hampir RM200 sebulan dengan menggunakan Celcom. Langganan pelan ini akan membuka ruang untuk jimatkan komitmen bulanan, jadi lebihan dari pendapatan anda setiap bulan boleh diperuntukkan untuk saving.


Faiz Mustafa

" "