Siakap Keli
Jalan Berlubang
Gambar via The Thaiger

10 Tahun Tunggu Tak Dibaiki, Lelaki Nekad ‘Mancing’ Di Jalan Berlubang Macam Kolam

10 Tahun Tunggu Tak Dibaiki, Lelaki Nekad ‘Mancing’ Di Jalan Berlubang Macam Kolam

Seorang lelaki dari Wilayah Nakhon Ratchasima, timur laut Thailand, secara sinis telah memancing ke dalam lubang jalan raya yang rosak. Tujuan lelaki tersebut adalah untuk menarik perhatian pihak berkuasa tentang keadaan jalan raya yang rosak itu.

Keadaan jalan raya yang menyedihkan itu terletak di kampung Non Man Thet. Kampung itu telah menunggu lebih 10 tahun untuk jalan itu dibaiki.

Jalan itu menghubungkan daerah Non Sung dan Chaloem Phrakiat, jadi ia merupakan jalan yang sibuk. Namun masih terdapat banyak lagi jalan yang rosak seperti itu membahayakan banyak pengguna, terutamanya pada musim tengkujuh.

Lubang gergasi itu terletak betul-betul di luar sekolah dan merupakan halangan yang perlu dihadapi oleh pelajar setiap hari dalam perjalanan pergi dan balik sekolah, kata lelaki itu.

Beliau telah beberapa kali menghubungi pihak berkuasa selama bertahun-tahun untuk bertanya bila jalan itu akan diperbaiki. Apabila penduduk kampung meminta jalan itu dibaiki, mereka memberitahu untuk bersabar dan bertenang.

BACA: Kadar Inflasi Turki Cecah 70% Kerana OPR Terlalu Rendah, Kenapa OPR Turun Ibarat ‘Ubat’ Pulihkan Ekonomi Negara Yang ‘Tenat’

Selepas 10 tahun menunggu, penduduk kampung tidak merasakan bantuan akan datang dalam masa terdekat.

Jalan sepanjang dua kilometer itu adalah di bawah tanggungjawab Pertubuhan Pentadbiran Wilayah Nakhon Ratchasima. Penduduk menggesa tindakan harus diambil secepat mungkin selepas seorang penduduk kampung membuat protes.

Pada 2020, penduduk Chon Buri melepaskan ikan keli ke dalam lubang jalan raya di mukim Huay Kapi bagi mempersendakan kecuaian agensi kerajaan yang enggan membaiki jalan berlubang selama beberapa tahun.

BACA: ​​Dah 4 Tahun Tak Muncul, MAHA 2022 Kembali Bagai Syurga Makanan, Menyesal Kalau Tak Pergi

Sumber: The Thaiger 

Syed Faisal Sayed Muhammad

" "