Siakap Keli
Wanita Tabah Jaga Anak Hidap Kanser Limfoma
Gambar: Facebook Nur Ira

“Payah Terima Hakikat,” Keluar Masuk Hospital Sejak Usia Satu Tahun, Wanita Tabah Jaga Anak Hidap Kanser Limfoma

Artikel ini diolah & diterbitkan ke Siakap Keli dengan kebenaran dari sumber asal.

“Payah Terima Hakikat,” Keluar Masuk Hospital Sejak Usia Satu Tahun, Wanita Tabah Jaga Anak Hidap Kanser Limfoma

Berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul, itulah yang perlu dihadapi oleh seorang wanita yang terpaksa menerima hakikat mengenai keadaan anaknya yang disahkan menghidap penyakit kanser T Cell Lymphoblastic Lymphoma.

Menerusi perkongsian Nur Hazirah Nordin atau Nur Ira di Facebook, anaknya, Muhammad Al Afiq Hidayat yang kini berusia lima tahun diuji dengan penyakit tersebut sejak Mei 2019.

Sewaktu lima bulan sedang menjalani proses kimoterapi, Afiq turut disahkan mengalami buta sebelah mata pada bahagian kiri akibat dimasuki habuk tempurung kelapa.

Menghidap T Cell Lymphoblastic Lymphoma Sejak 2019
Gambar: Facebook Nur Ira

Anak kedua daripada dua-beradik itu juga mengalami relapse buat kali pertama pada bulan Jun 2020 dan kali kedua bermula Ogos lalu.

Sewaktu mengalami relapse, doktor turut menjelaskan bahawa dia disahkan menghidap penyakit asma dan memerlukan bantuan pam untuk bernafas.

Ketika dihubungi SK, Hazirah berkata berita itu menjadi tamparan hebat buatnya dan keluarga, selain terus berada disisi kanak-kanak itu untuk memberikan semangat. Dari perspektif fizikal jelas menampakkan Afiq sihat, namun siapa sangka beliau terpaksa bertarung dengan penyakit kanser yang dialaminya.

Luaran memang nampak Afiq sihat tapi dalaman Afiq rupa-rupanya sel kanser datang menyerang balik. Sesungguhnya sel kanser Afiq kategori agresif, kali ni datang menyerang pada bahagian tulang-tulang Afiq.

Afiq kena start kimoterapi ubat yang baharu balik, doakan agar afiq kuat semangat untuk tempuhi semua kitaran kimoterapi ni lagi. Hati ni bukan tak redha cuma agak payah skit untuk menerima hakikat ini. sesungguhnya perancangan Allah yang terbaik buat kami

Tambahnya, pada 13 September lalu, Afiq menjalani kimoterapi bfm2009 yang memerlukan kanak-kanak terbabit tinggal selama empat atau lima minggu di dalam wad.

Menghidap T Cell Lymphoblastic Lymphoma Sejak 2019
Gambar: Facebook Nur Ira

Hasil keputusan yang diambil (air tulang belakang) Afiq sebelum ini mendedahkan bahawa kandungan darah hampir bebas sepenuhnya daripada kanser dan masih menunggu keputusan sel kanser pada tulang.

Selepas menjalani beberapa rawatan termasuk femoral line recanalization (tukar jarum pada tempat yang sama). Kanak-kanak itu juga masih perlu menjalani baki proses kimoterapi fasa induction 1A.

Alhamdulilah baru siap femoral line recanalization (tukar jarum baru di tempat yg sama). Masih berbaki dua minggu lagi untuk kimoterapi bagi fasa induction 1A, semoga afiq sentiasa sihat dan kuat semangat la untuk hadap kimoterapi ni, harap tiada demam dan komplikasi yang serius terhadap afiq.

Selepas habis kimoterapi bagi fasa ini akan rehat dulu selama tiga minggu untuk masukkan kimopod bagi kali kelima. Alhamdulilah lymph nodes di sekitar leher, ketiak dan celah kelekang pun dah makin mengecil. Ada yang dua dan satu sentimeter sebelum ni dah berkurang ke 0.5 cm, moga dengan kimoterapi ni terhapus la semua sel kanser jahat dalam badan dia. Aamin ya rabbal alamin

Walaupun menghidap kanser berkenaan, namun ia tidak mematahkan semangat kental Afiq untuk hidup seperti kanak-kanak lain.

Semoga segala urusan Adik Afiq dan sekeluarga dipermudahkan dan dapat menjalani kehidupan seperti sediakala.

Sumber: Facebook Nur Ira

Muhd Iqbal