Siakap Keli
peguam nafi zakir naik ditahan
Kredit: AFP

Peguam Nafi Zakir Naik Ditahan Di Oman & Dihantar Ke India

Peguam Nafi Zakir Naik Ditahan Di Oman & Dihantar Ke India

Peguam kepada Dr. Zakir Naik menafikan laporan bahawa penceramah terkemuka itu telah ditahan di Oman dan akan diekstradisi ke negara asalnya, India.

Sebelum ini, beberapa media di India melaporkan Zakir Naik berkemungkinan akan ditahan oleh pihak berkuasa Oman atas pemintaan India.

Penceramah berkenaan kemudian didakwa akan dihantar pulang ke India untuk berdepan dengan beberapa pertuduhan jenayah yang dikenakan ke atasnya.

Menurut The Quint, peguam berkenaan, Mubin Solkar menafikan semua laporan berita tersebut. Mubin Solkar merupakan peguma kepada Zakir Naik yang berpangkalan di Mumbai, India.

Laporan penahanan tersebut mula muncul selepas penceramah berkenaan tiba di Oman pada 22 Mac lepas untuk menyampaikan ceramahnya disana. Difahamkan, kehadiran penceramah tersebut di negara itu adalah melalui protokol rasmi.

Zakir Naik telah diundang oleh pihak kerajaan Oman bagi menghadiri salah satu program kerajaan

Berdasarkan laporan Times of Oman, beliau diundang ke Oman bagi menyampaikan ceramah yang dianjurkan oleh Kementerian Wakaf dan Hal Ehwal Agama Oman.

“Kementerian menerusi Jabatan Pengenalan Islam dan Pertukaran Budaya akan mengadakan ceramah yang bakal disampaikan oleh Dr. Zakir Naik,” kata kementerian itu dalam satu kenyataan.

Manakala ceramah yang disampaikan oleh Zakir Naik itu bertajuk ‘The Holy Qur’an is a Global Necessity (Al-Qur’an Al-Karim adalah Satu Keperluan Global)’.

Program berkenaan sudahpun selesai berlangsung pada 23 Mac yang bermula pada 9 malam dan tamat dua jam kemudian.

Seterusnya pada 25 Mac, beliau dijangka akan menyampaikan satu lagi ceramah yang dianjurkan oleh kementerian yang sama.

Tajuk ceramah keduanya adalah ‘Prophet Muhammad (Pbuh) A Mercy to Humankind‘ (Nabi Muhammad SAW: Rahmat Kepada Manusia)

Ceramah berkenaan dianjurkan secara bersama dengan Universiti Sultan Qaboos.

Terdahulu, Zakir Naik muncul menerusi satu video yang menzahirkan ucapan terima kasih kepada kerajaan Oman di atas layanan yang diberi sebaik beliau tiba di negara itu.

 

BACA: Malaysia Muncul Negara Kedua Paling Bahagia Di Asia Tenggara

Sumber: The Quint

Nur Syahirah Zainoor Hisham

Everyone has their own perspective, there’s nothing strange about that - Thoma