Siakap Keli
Newcastle liga juara-juara
Kredit AFP

Penantian 20 Tahun, Newcastle Akhirnya Layak Ke Liga Juara-Juara

Penantian 20 Tahun, Newcastle Akhirnya Layak Ke Liga Juara-Juara

Newcastle akhirnya layak ke Liga Juara-Juara buat kali pertama dalam tempoh 20 tahun selepas seri 0-0 sewaktu menentang Leicester pada Isnin lalu, lapor Vanguard.

Kedudukan Liverpool di tempat kelima selepas seri dengan Aston Villa pada Sabtu lalu telah membuka peluang untuk Newcastle.

Newcastle hanya memerlukan satu mata daripada dua perlawanan terakhir mereka untuk mendapat tempat ke Liga Juara-Juara.

Skuad Eddie Howe yang berada di tempat ketiga telah mencapai sasaran mereka pada percubaan pertama di St James’ Park yang penuh aksi.

Howe dan pemainnya mendapat penghormatan yang panjang selepas wisel penamat ditiupkan. Mereka turut menerima pujian daripada Toon Army.

Peningkatan luar biasa Newcastle daripada zon penyingkiran ke empat teratas Liga Perdana hanya dalam tempoh 18 bulan adalah satu penghormatan kepada pengurusan Howe.

Kekuatan kelab itu juga disokong oleh sumbangan kewangan kumpulan pemilikan kelab daripada Arab.

The Magpies juga mara ke final domestik pertama sejak 1999 musim ini, tewas kepada Manchester United dalam Piala Liga.

Selepas dua dekad dalam kategori Liga Perdana sejak Bobby Robson mengetuai Newcastle ke Liga Juara-Juara, The Magpies percaya mereka boleh mengekalkan tranformasi mereka dalam perebutan trofi.

Hanya tujuh tahun selepas kejayaan mereka menjuarai Liga Perdana Inggeris, Leicester hampir tersingkir daripada liga utama buat kali ke -12 dalam sejarah mereka.

Rekod itu akan menyamai dengan kelab Inggeris yang dipegang oleh Birmingham yang kembali ke kejohanan buat kali pertama sejak 2014.

Pasukan ketiga di bawah bimbingan Dean Smith hanya memenangi satu daripada 15 perlawanan liga terakhir mereka.

Kelab itu memiliki dua mata di belakang Everton yang berada di tangga ke empat terbawah.

Kemerosotan Leicester sangat ketara sejak memenangi Piala FA buat kali pertama pada 2021. Di mana mereka menduduki tempat kelima dalam Liga Perdana untuk musim kedua berturut-turut.

BACA: Apa Maksud ‘kPa’ Pada Vakum, Ini Nilai Minimum Kalau Nak Sedutan Yang Kuat

Dean Smith pengurus pasukan Leicester membuat kejutan selepas membiarkan James Maddison dan Harvey Barnes di bangku simpanan.

Manakala Newscastle hampir kehilangan Joelinton akibat kecederaan yang dialami semasa sesi memanas badan sebelum perlawanan bermula.

Dalam perlawanan semalam, Newcastle menguasai 80 peratus penguasaan bola sepanjang perlawanan.

Sumber: Vanguard

Syed Faisal Sayed Muhammad

Kehidupan itu laksana tenunan yang bersambung menjadi kata- Hamka