Siakap Keli
liverpool carlsberg salah
Kredit: @LFC/X

Hormat Pemain Muslim, Liverpool Buang Logo Carlsberg Dalam Poster Mohamed Salah

Hormat Pemain Muslim, Liverpool Buang Logo Carlsberg Dalam Poster Mohamed Salah

Liverpool FC sekali lagi menambat hati penyokong Muslim selepas membuat keputusan tidak menyertakan logo penaja terbesar, Carlsberg dalam poster pengiktirafan Mohamed Salah sebagai pemain terbaik perlawanan menentang Wolves.

Menerusi perkongsian yang dibuat oleh Liverpool, poster yang berwarna hijau itu mempamerkan gambar Salah dengan tajuk ‘Player Of The Match’.

Walaupun latar belakang poster tersebut diletakkan warna hijau namun logo itu tidak dipaparkan seperti dalam poster pemain Liverpool lain (bukan Muslim) yang menerima pengiktirafan sama bulan lepas.

Bagaimanapun, ini bukan kali pertama Liverpool bertindak sedemikian ke atas pemain beragama Islam, yang memenangi anugerah pemain terbaik pilihan kelab.

Tahun lepas, Liverpool turut melakukan perkara yang sama terhadap poster Salah, di mana tiada logo Carlsberg diletakkan, memetik HITC.

Sebagai perbandingan, pemain Thiago Alcantara dinamakan sebagai Player of the Match menentang Manchester United pada April, 2022 dan The Reds menambah logo penaja mereka.

BACA: Kad Merah Mac Allister Dibatalkan, Tonggak Liverpool Terlepas Hukuman Penggantungan

Bagaimanapun, apabila Salah memenangi anugerah itu berikutan kemenangan 6-0 ke atas Leeds pada Februari, 2022, logo Carlsberg tidak kelihatan di mana-mana.

Bagi sesetengah orang, ia mungkin perkara kecil tetapi hal seperti itu menunjukkan betapa Liverpool mengambil berat tentang sensitiviti agama yang membuatkan pemain Muslim mereka dihormati.

Untuk info, tahun ini, telah masuk musim ke-31 Carlsberg menjadi penaja rasmi The Reds dan ia juga dikatakan sebagai rakan kongsi paling lama dalam Liga Perdana (EPL) serta sejarah kelab.

Sabtu lalu, Salah telah membekalkan dua bantuan gol (assist) dalam perlawanan menentang Wolves, menjadikan ia adalah perlawanan kelima EPL di tempat lawan yang dibantu Salah.

Kini, Salah menjadi pemain kedua yang mencapai 200 gol EPL untuk Liverpool kerana telah menjaringkan sebanyak 139 gol dan melakukan 62 assist, selepas Steven Gerrard, 120 gol dan 92 assist.

Liverpool menang 3-1 ke atas Wolves, hasil jaringan daripada pemain Cody Gakpo, Andy Robertson dan gol daripada pemain Wolves, Hugo Bueno.

The Reds kini berada di tempat ketiga, sama mata dengan Tottenham dan dua mata di belakang Man City.

Sumber: @PassLikeThiago/X, HITC, Liverpool FC

Nurhanis

Sesuatu yang dilepaskan secara terpaksa, sakitnya tidak pernah sederhana