Siakap Keli
timbalan menteri KPDN video
Kredit Tangkap Layar Video Tular, BERNAMA

Video Tular: Pejabat Timbalan Menteri KPDN Lapor Polis

Video Tular: Pejabat Timbalan Menteri KPDN Lapor Polis

KUANTAN, 21 Sept (Bernama) — Pejabat Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup hari ini membuat laporan polis berhubung sebuah video tular berkenaan harga barang yang melibatkan timbalan menteri berkenaan, Fuziah Salleh.

Laporan itu dibuat menerusi Pegawai Khas Fuziah Aidil Haryman Mat Nor, di Ibu Pejabat Polis Daerah Kuantan, di sini.

Menerusi laporan itu, Aidil Haryman memaklumkan tindakan itu bertujuan supaya siasatan segera dilaksanakan terhadap beberapa pengguna media sosial, yang catatan mereka dilihat berunsur fitnah dan menghasut rakyat agar mempercayai video lampau, yang tidak berkaitan dengan keadaan semasa.

“Saya merasakan bahawa perbuatan ini amatlah tidak bertanggungjawab dan menimbulkan spekulasi serta menjatuhkan kredibiliti dan maruah seorang menteri kabinet Malaysia, selain meremehkan usaha beliau sebagai seorang Timbalan Menteri.

“Tulisan tersebut dengan sengaja mengaitkan dan mengaibkan Timbalan Menteri dengan tujuan menyakiti dan memfitnah beliau,” katanya.

BACA: Ramai Belum Tahu, Ni Cara Nak Dapat Minyak ‘Free’ Setahun Dari Petronas

Aidil Haryman berkata tujuan asal video tersebut dibuat sebelum ini, untuk menunjukkan perbandingan harga Jualan Rahmah Bergerak, dengan harga yang diperolehi dari sebuah pasar raya tempatan di Pulau Langkawi, Kedah dan bukannya barang keperluan satu keluarga untuk sebulan.

Namun, video itu telah disunting oleh mereka yang tidak bertanggungjawab dan disebarkan oleh individu yang dipercayai dengan niat menghina dan mendatangkan kemarahan rakyat.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kuantan ACP Wan Mohd Zahari Wan Busu ketika dihubungi Bernama, mengesahkan menerima laporan berkenaan.

Semalam, Fuziah dilaporkan berkata video yang melibatkan dirinya itu telah diambil di luar konteks dan ia merupakan rakaman lama yang dibuat beberapa bulan lepas.

Video berkenaan memaparkan beliau membayar beberapa barangan berjumlah RM136.30 dan berpuas hati kerana dapat membelinya pada harga bawah RM200.

Sumber: BERNAMA

Syed Faisal Sayed Muhammad

Kehidupan itu laksana tenunan yang bersambung menjadi kata- Hamka