Siakap Keli
Gambar via Anadolu Ajansi

Cara Tenangkan Diri Ketika ‘Panic Attack’

Cara Tenangkan Diri Ketika ‘Panic Attack’

Pernah tak anda tiba-tiba rasa gelisah atau rasa tak sedap hati? Tiba-tiba anda rasa macam sesak nafas, anda mula rasa kepala anda terlalu ringan, anda rasa panik. Tetapi, pada ketika itu anda masih tak tahu yang anda sebenarnya mengalami panic attack.

Panic attack atau bahasa Melayunya, serangan panik, selalunya berlaku apabila anda mengalami rasa kegelisahan yang melampau secara tiba-tiba. Kadang-kadang, anda sedang duduk buat kerja atau membaca, kemudian anda tiba-tiba rasa gelisah semacam.

Panic attack sebenarnya satu perkara yang normal untuk berlaku dan anda tidak perlu risau atau takut dengannya. Perkongsian ini akan membantu anda untuk mengenali gejala-gejala serangan panik dan cara untuk tenangkan diri anda ketika panic attack.

Gejala Fizikal Panic Attack

Panic attack mempunyai gejala fikizal seperti, menggigil, rasa keliru, loya, nafas yang laju, mulut rasa kering, sesak nafas, berpeluh dan rasa pening.

Apabila anda rasa gejala-gejala itu, anda mungkin akan rasa takut kerana anda tidak tahu mengapa anda rasa sebegitu. Anda akan mula berfikir yang anda sedang mengalami serangan jantung, ataupun anda akan pengsan.

Cara Menenangkan Diri

Kebiasaannya, serangan panik ini akan berlaku selama lima minit hinggalah setengah jam. Anda boleh melakukan beberapa cara untuk tenangkan diri anda sekiranya anda mengalami serangan panik ini.

Menurut seorang profesor dalam Psikologi Klinikal dan Sains Gunaan di Universiti Bath, Profesor Paul Salkovkis, penting bagi seseorang yang mengalami serangan panik untuk tidak membenarkan rasa takut terhadap serangan panik itu mengawal mereka.

“Serangan panik tidak akan berlarutan, ia akan berhenti. Gejala-gejalanya pula tidak bermaksud bahawa sesuatu yang berbahaya sedang berlaku.

“Anda perlu memberitahu diri anda bahawa gejala yang anda alami adalah disebabkan kegelisahan anda,” katanya.

Dia juga tidak menggalakkan untuk seseorang yang mengalami serangan panik untuk mencari sesuatu yang boleh mengalihkan perhatian mereka daripadanya.

“Cuba lalui serangan panik itu dengan meneruskan sesuatu yang anda sedang lakukan pada ketika itu. Ia penting untuk anda berada dalam keadaan itu sehinggalah rasa kegelisahan itu mula tenang.

“Anda perlu mengatasi rasa takut anda. Apabila anda tidak melarikan diri daripada serangan panik itu, anda akan memberikan peluang kepada diri anda untuk mengetahui bahawa tiada apa yang akan berlaku kepada anda,” jelasnya lagi.

Apabila rasa gelisah itu sudah mula berkurang, anda perlu tumpukan perhatian anda kepada persekitaran anda dan teruskan pekerjaan yang anda sedang lakukan.

“Sekiranya serangan panik yang anda alami adalah pendek dan secara tiba-tiba, ia amat membantu sekiranya anda mempunyai seseorang bersama anda.

“Mereka boleh memberitahu anda bahawa ia akan berlalu dan anda tidak perlu risaukan gejala-gejala yang dialami,” kata Professor Salkovkis.

Tenangkan Diri Melalui Pernafasan

Kebiasaannya, seseorang yang mengalami serangan panik akan mula bernafas dengan laju yang boleh mengakibatkan anda sesak nafas. Beberapa teknik pernafasan ini mungkin dapat membantu anda untuk bernafas dengan tenang.

Mula-mula, anda tarik nafas dalam-dalam, dengan perlahan melalui hidung. Kemudian hebuskan nafas perlahan-lahan melalui mulut. Terdapat segelintir orang yang akan mengira dari satu hingga lima untuk setiap tarikan dan hebusan nafas yang dilakukan.

Anda akan mula rasa tenang dalam beberapa minit. Akan berkemungkinan untuk rasa penat selepas itu.

Cara Mencegah Panic Attack

“Anda perlu mengenal pasti punca tekanan anda yang mungkin akan membuat gejala anda lebih teruk.

“Anda perlu tahu bahawa ianya amat penting untuk anda tidak menghadkan pergerakan anda dan aktiviti harian anda,” kata Profesor Salkovkis.

Terdapat beberapa cara yang boleh membantu anda untuk mencegah serangan panik. Antaranya seperti melakukan senaman pernafasan setiap hari untuk membantu mencegah serangan panik dan menenangkan diri anda apabila ia berlaku.

Lakukan senaman harian seperti senaman aerobik. Senaman ini dapat membantu mengawal tahap tekanan anda, melepaskan rasa tegang yang mungkin berlaku kepada ototnya kerana anda rasa tertekan atau gelisah, ia juga akan membuat mood anda lebih baik dan memberikan anda keyakinan diri.

Makan makanan harian mengikut masa supaya ia dapat membantu menstabilkan paras gula dan darah anda. Kurangkan atau berhenti mengambil kafein, alkohol dan rokok kerana ia boleh membuatkan panik anda semakin teruk.

Cuba untuk cari komuniti yang boleh menyokong anda sekiranya anda mengalami serangan panik. Mereka juga boleh memberi nasihat mereka yang tersendiri untuk membantu anda.

Anda juga boleh mencuba cognitive behaviour therapy (CBT) untuk membantu anda mengenal pasti dan mengubah cara pemikiran negatif yang membuatkan anda rasa panik.

Adakah Ia Satu Gangguan Panik? (Panic Disorder)

Jika anda selalu rasa tertekan dan gelisah, lebih-lebih lagi mengenai serangan panik anda yang akan datang, anda mungkin mengalami gangguan panik.

Seseorang yang mengalami gangguan panik akan menjauhkan diri daripada situasi yang boleh menyebabkan serangan panik berlaku. Kebiasaannya, mereka akan takut dan cuba jauhkan diri daripada tempat-tempat awam yang mempunyai orang yang ramai. Ini juga dikenali sebagai agorafobia.

“Tiada cara yang cepat dan mudah untuk tenangkan diri ketika panic attack. Tetapi, sekiranya anda mengalami serangan panik secara berterusan, anda perlukan bantuan perubatan,” tambah Profesor Salkovkis.

Sumber: NHS Inform

BACA JUGA: Betul Ke Kalau Tertelan “Chewing Gum”, Ia Kekal Selamanya Di Dalam Perut?

Nurul Alya