Siakap Keli
The Weeknd Sumbang RM11.7 Juta Kepada Gaza
Kredit: AFP

Penyanyi Terkenal Antarabangsa, The Weeknd Sumbang RM11.7 Juta Bantuan Kemanusiaan Kepada Gaza

Penyanyi Terkenal Antarabangsa, The Weeknd Sumbang RM11.7 Juta Bantuan Kemanusiaan Kepada Gaza

Penyanyi dan pencipta lagu asal Kanada, The Weeknd (kini dikenali sebagai Abel Tesfaye) menderma kira-kira RM11.7 juta untuk bantuan kemanusiaan kepada penduduk di Gaza.

Menurut Program Makanan Dunia (WFP) dibawah PBB, penyanyi itu yang juga Duta Muhibah WFP membuat sumbangan itu menerusi yayasannya, XO Humanitarian Fund.

Difahamkan, jumlah sumbangan berkenaan bersamaan dengan empat juta pek makanan kecemasan. Dalam erti kata lain, ia mampu menyediakan kira-kira 820 metrik tan makanan yang mampu mengisi perut lebih 173,000 warga rakyat Palestin.

Jumlah tersebut dapat digunakan untuk menampung keperluan makanan lebih 173,000 rakyat Palestin dalam masa dua minggu

WFP juga berkata, sumbangan yang dibuat Abel Tesfaye tepat pada masanya kerana ketika ini organisasi itu sedang berlumba dengan masa untuk menyediakan makanan kepada lebih 1 juta penduduk Gaza yang kelaparan.

Sejak konflik meletus pada 7 Oktober, WFP sudah menyediakan makanan kepada kira-kira 764,000 penduduk Palestin. Agihan dibuat dengan bantuan agensi PBB yang lain serta wakil penduduk tempatan dan serantau.

Menurut WFP, antara makanan yang disediakan seperti roti, bar kurma, makanan tin, tepung gandum, pasta, sos tomato dan minyak.

“Konflik yang berlaku menjadi punca kepada situasi kemanusiaan yang tidak dapat dibayangkan.

“WFP bekerja sepanjang masa untuk memberikan bantuan di Gaza, tetapi bantuan dalam skala besar diperlukan bagi menangani isu kelaparan yang dahsyat,” ujar Pengarah WFP, Corinne Fleischer dalam satu kenyataan.

Fleischer merupakan pengarah WFP bagi wilayah Timur Tengah, Afrika Utara dan Wialayah Eropah Timur.

Dalam kenyataan yang sama, beliau menggesa agar bantuan kemanusiaan diberikan kepada penduduk di Gaza dengan serta-merta.

“Pasukan kami memerlukan akses terhadap keselamatan dan kemanusiaan serta memerlukan sokongan berterusan daripada para penderma untuk membantu lebih ramai individu yang memerlukan.

“Kami mengucapkan terima kasih kepada Abel atas sumbangan yang tidak ternilai terhadap penduduk Palestin.

“Kami juga berharap agar semua pihak dapat mengikuti jejak langkah Abel dalam memberi sokongan terhadap usaha kami,” katanya lagi.

Terdahulu, Abel Tesfaye  dilantik sebagai Duta Muhibah WFP pada Oktober 2021 dan menyokong misi-misi dijalankan WFP untuk memerangi kebuluran menerusi yayasan ditubuhkannya.

BACA: Usia Kehamilan Lebih Awal Dari Tarikh Nikah? Kemungkinan Bunting Pelamin, Ini Maksudnya

Sumber: WFP, Billbord

Nur Syahirah Zainoor Hisham

Everyone has their own perspective, there’s nothing strange about that - Thoma