Siakap Keli
Pelajar Malaysia Di Mesir
Kredit: Bernama

Pelajar Malaysia Di Mesir Kumpul Hampir 200 Kitab Turath Ulama Alam Melayu

Pelajar Malaysia Di Mesir Kumpul Hampir 200 Kitab Turath Ulama Alam Melayu

KUALA LUMPUR, 13 April (Bernama) — Seorang pelajar Malaysia di Universiti Al-Azhar, Mesir sanggup membelanjakan hampir RM20,000 wang simpanannya bagi mendapatkan 200 kitab turath atau kitab tradisi ilmu Islam karangan ulama alam Melayu dari sekitar 1920-an hingga 1960-an.

Muhammad Nur Hadi Sallehuddin, 24, pelajar tahun akhir pengajian Usuluddin mula mengumpul khazanah berharga tersebut bermula awal 2020 yang kebanyakannya dicetak Mustafa al-Halabi, antara syarikat percetakan dan penjualan buku tertua di negara Timur Tengah itu.

Katanya kitab yang sukar diperolehi itu sebahagian besar ditulis dalam tulisan Jawi dan Aceh merangkumi pelbagai disiplin ilmu Islam antaranya sejarah, tafsir, tajwid, fiqah, tasawuf, hadis, akidah dan kamus Arab-Jawi.

Antara koleksi dalam simpanan Muhammad Nur Hadi ialah Kamus Idris Al-Marbawi nukilan Tokoh Maal Hijrah Kebangsaan pertama Dr Syeikh Idris al-Marbawi, Doa Hari Arafah karya ulama Kelantan Syeikh Jaafar Husein selain kitab ditulis ulama dari Indonesia dan Pattani.

“Semasa awal datang ke Mesir saya memang tidak tahu keberadaan kitab ini, sehinggalah kawan di Malaysia memaklumkannya. Pada permulaan saya sekadar membeli 25 buku sahaja, lama-kelamaan timbul rasa tanggungjawab dalam diri saya untuk mencari dan mengumpulkannya,” katanya ketika dihubungi Bernama.

Muhammad Nur Hadi berkata selain kitab-kitab tersebut dia juga mengumpul bahan lain seperti dokumen persuratan dan cop besi yang diukir tulisan Jawi-Arab.

“Antara penemuan menarik lain ialah saya melihat bukti bertulis sumbangan besar Syeikh Idris yang menjadi editor kepada kitab tulisan ulama lain sebelum ia dicetak untuk diterbitkan,” katanya.

Pelajar yang berasal dari Taiping, Perak itu berkata dia terdorong mengumpul kitab-kitab lama berkenaan kerana ia mempunyai nilai sejarah dengan cetakan asli di Mesir serta lebih dipercayai sebagai rujukan.

Bercerita lanjut, Muhammad Nur Hadi berkata pertemuannya dengan seorang peniaga buku Arab, Ammu Abdul Maula di Mesir memudahkan dia mengumpul kitab turath dalam kuantiti yang banyak.

“Ammu yang berusia 70-an adalah pekerja di Mustafa al-Halabi lebih 50 tahun dan arif berkenaan dengan simpanan kitab turath yang dicetak syarikat itu. Saya telah berjumpa dia berulang kali bagi mencari kitab turath alam Melayu.

“Sampailah satu ketika apabila dia melihat kesungguhan saya dan yakin yang saya dapat menyimpan kitab tersebut untuk generasi akan datang, dia membawa saya masuk ke gudang buku dan menunjukkan kitab turath alam Melayu yang masih ada. Dari situlah saya mendapatkan kebanyakan tajuk yang sudah tiada lebihan naskah,” katanya.

Menurutnya dia merancang membawa pulang koleksi kitab itu ke tanah air dan sedia berkongsi dengan pihak berkaitan yang berminat seperti pengkaji sejarah, ahli akademik dan universiti.

BACA: Ibu, Bayi Maut Dalam Kemalangan Kereta Bertembung Dengan Lori Tangki

Sumber: Bernama

Athirah

When nothing goes right, go left.