Siakap Keli
Hukum Alunkan Azan Ketika Pengebumian
Gambar via Bernama

Hukum Alunkan Azan Ketika Pengebumian Jenazah, Ini Penjelasan Mufti

Setiap yang hidup pasti akan merasai mati dan mereka yang masih hidup akan berhadapan dengan rasa kehilangan orang-orang yang kita sayang walaupun kenyataan itu amatlah berat. 

Umum mengetahui, terdapat beberapa perkara yang perlu dilakukan sebelum pengebumian jenazah antarannya mandi, kafan, solat jenazah dan beberapa lagi yang perlu dilaksanakan mengikut rukun yang ditetapkan agama

Namun, menjadi persoalan dan kekeliruan sesetengah orang adalah hukum mengalunkan azan ketika pengebumian jenazah. Segelintir umat Islam ada yang melakukannya sebagai qiyas sama seperti hukum kepada bayi yang baru lahir.

Menjawab persoalan ini, kami sertakan perkongsian dari Mufti Wilayah Persekutuan menjelaskan dengan lebih terperinci kekeliruan ini. Ikuti perkongsian yang telah pun kami sertakan di bawah, semoga ia sedikit sebanyak memberi manfaat kepada kita semua. 

Soalan

Apakah hukum mengalunkan azan ketika pengebumian jenazah? Saya lihat ada yang melakukannya sebagai qiyas kepada hukum mengalunkan azan di telinga bayi yang baru lahir. Kata mereka, sebagaimana azan dialunkan ketika lahir ke dunia, begitu jugalah seseorang itu diazankan setelah dia meninggal dunia.

Ringkasan Jawapan

Menurut para ulama mazhab Syafi’e, tidak disunatkan untuk mengalunkan azan ketika pengebumian jenazah, bahkan ia dianggap sebagai bidaah oleh Imam Ibn Hajar al-Haitami.

Huraian Jawapan

Alhamdulillah, segala puji bagi Allah SWT Tuhan semesta alam, selawat dan salam ke atas junjungan teragung Nabi Muhammad SAW dan ke atas ahli keluarga serta mereka yang mengikuti jejak langkah Baginda SAW hingga ke hari Kiamat.

Qaul muktamad mazhab Syafi’e menetapkan bahawa tidak disunatkan untuk mengalunkan azan ketika mengebumikan jenazah. Kata Imam al-Bujayrami:

وَلَا يُنْدَبُ الْأَذَانُ عِنْدَ سَدِّهِ خِلَافًا لِبَعْضِهِمْ

Maksudnya: Tidak disunatkan mengumandangkan azan ketika menutup liang lahad, tidak sebagaimana pendapat sebahagian daripada ulama.[1]

Syeikh Abu Bakr al-Dimyati turut menyatakan hal yang sama, dan menafikan kesahihan penggunaan qiyas kepada azan ketika kelahiran bayi:

واعلمْ أَنَّهُ لا يُسَنُّ الأذانُ عِنْدَ دُخُولِ القَبْرِ، خِلافًا لِمَنْ قال بِنِسْبَتِهِ قِياسًا لِخُرُوجِهِ مِن الدنيا عَلى دُخُولِهِ فِيها

Maksudnya: Ketahuilah, bahawasanya tidak disunatkan azan ketika mengebumikan jenazah ke dalam kubur; hal ini berbeza dengan ulama yang mensunatkan hal yang demikian, dengan alasan qiyas terhadap hukum sunatnya mengalunkan azan ketika kelahirannya. [2]

Ibn Hajar al-Haitami pula dalam salah satu fatwa beliau menganggapnya sebagai satu bidaah. Kata beliau:

هُوَ بِدْعَةٌ وَمَنْ زَعَمَ أَنَّهُ سُنَّةٌ عِنْدَ نُزُولِ الْقَبْرِ قِيَاسًا عَلَى نَدْبِهِمَا فِي الْمَوْلُودِ إلْحَاقًا لِخَاتِمَةِ الْأَمْرِ بِابْتِدَائِهِ فَلَمْ يُصِبْ وَأَيُّ جَامِعٍ بَيْنَ الْأَمْرَيْنِ وَمُجَرَّدُ أَنَّ ذَاكَ فِي الِابْتِدَاءِ وَهَذَا فِي الِانْتِهَاءِ لَا يَقْتَضِي لُحُوقَهُ بِهِ

Maksudnya: Perbuatan tersebut (mengalunkan azan ketika pengebumian jenazah ialah bidaah, dan sesiapa yang menganggap azan ketika membawa turun jenazah ke dalam liang lahad sebagai satu sunnah, sebagai qiyas dengan hukum sunatnya azan saat kelahiran bayi, kerana  menyamakan pengakhiran suatu perkara (kematian) dengan permulaannya (kelahiran), maka dia salah. Apakah perkara yang menggabungkan antara dua perkara itu? Hanya semata-mata suatu perkara itu merupakan permulaan dan suatu yang lain itu ialah pengakhiran, tidak memestikan kedua-duanya itu boleh diqiyaskan.[3]

Kesimpulan

Kesimpulannya, para ulama mazhab Syafi’e tidak menghukumkan sunat untuk mengalunkan azan ketika pengebumian jenazah, bahkan ia dianggap sebagai bidaah oleh Imam Ibn Hajar al-Haitami menurut fatwa beliau dalam kitab al-Fatawa al-Fiqhiyyah al-Kubra.

Mengiyaskan hukum sunat mengalunkan azan dengan saat sejurus kelahiran bayi sebagai alasan untuk mengalunkan azan ketika pengebumian juga ialah pandangan yang lemah dan salah dari sudut penghujahannya.

Wallahu a’lam.

BACA: Gajah Berkeliaran Sekitar Taman Seri Impian Kluang Sudah Dihalau Ke Habitat Asal

Sumber: Mufti WP

Faiz Mustafa