Siakap Keli
russian knights lima
Kredit: Kementerian Pertahanan Malaysia

Ini Sebab Kenapa Pesawat Russian Knights Paling Dinantikan Di LIMA ’23

Ini Sebab Kenapa Pesawat Russian Knights Paling Dinantikan Di LIMA ’23

Baru-baru ini, Pameran Aeroangkasa dan Maritim Antarabangsa Langkawi 2023 (LIMA ’23) telah diadakan untuk mempamerkan pasukan aerobatik terkemuka di rantau Asia Pasifik.

Difahamkan, kira-kira 600 syarikat yang melibatkan sektor pertahanan, keselamatan dan komersial dari 60 negara menyertai pameran itu.

Pameran berkaitan aeroangkasa diadakan di Pusat Pameran Antarabangsa Mahsuri (MIEC), manakala bagi segmen maritim dibuat di Resort World Langkawi (RWL) dari 23 Mei hingga 27 Mei.

Antara negara yang terlibat dalam pertunjukan aerobatik ialah Rusia, Indonesia, China, Emiriah Arab Bersatu dan Korea Selatan.

Nama pasukan yang menyertai LIMA ’23 oleh Tentera Udara Indonesia ialah pasukan Jupiter, August 1st untuk Tentera Udara Republik Rakyat China, Tentera Udara Rusia membawa pasukan Russian Knights  dan kemudian Black Eagles untuk Tentera Udara Korea Selatan (ROKAF).

Kredit: Aerobatic Times

Rusia yang terkenal dengan pasukan aerobatik terbaik dunia menerbangkan jet pejuang Su-35S dan Su-30SM pada LIMA ’23 kali ini.

SU-35S juga dikenali sebagai ‘Flanker-E’ dan merupakan jet yang mempunyai tempat duduk tunggal.

Kredit: BERNAMA

Bagi pasukan Black Eagles, Korea Selatan menghantar sembilan buah T-50B dan tiga buah pesawat pengangkut C-130.

Kredit: BERNAMA

Sementara itu, kumpulan August 1st menerbangkan pesawat J-10 dan Jupiter dari Indonesia pula pesawat KT-1B.

Walau bagaimanapun, kemunculan Russian Knights dalam pertunjukan udara adalah yang paling dinantikan susulan dengan penggunaan pesawat ‘berat’ atau ‘air superioriti’ berbanding pasukan lain, yang menerbangkan pesawat ringan.

Artikel SK kali ini lebih kepada perkongsian mengenai pesawat tempur kelas yang digunakan oleh pasukan aerobatik Rusia iaitu Sukhoi Su-35.

BACA: LIMA’23: Aset Maritim Negara Mula Dipertonton Kepada Orang Awam Hari Ini

Sukhoi Su-35

Kredit: Facebook

Su-35 atau Flanker-E dalam panggilan Pertubuhan Perjanjian Atlantik Udara (NATO) merupakan jenis terbaharu dari Su-27 ‘Flanker’ yang mengagumkan. Su-27 dibina pada 2013 dalam inisiatif Tentera Udara Soviet lewat 1970-an untuk menentang aset tentera udara McDonnel Douglas F-15 Eagle milik Amerika.

Sejak itu, nilai taktikal jenis pesawat tersebut telah meluas dengan ketara sebagai peranan serangan darat dan barisan itu malah ia telah melahirkan Su-33 berasaskan pengangkut aset  tentera laut.

Sementara itu, Su-35 yang merupakan generasi ke-4 atau 4.5 dibina berdasarkan kualiti yang kukuh daripada barisan pesawat Su-27, yang mengekalkan kehebatan ‘udara ke udara’ sambil menggabungkan ciri-ciri serangan darat yang canggih.

Dibina dari siri Su-27M

Su-35 ‘dilahirkan’ daripada siri Su-27M, namun penetapannya telah diubah kepada Su-35 yang dimuktamadkan muncul pada tahun 1993. 10 jumlah prototaip Su-35 kemudiannya dibina, empat adalah penukaran daripada Su-27M yang sedia ada.

Su-35 berbeza daripada Su-27 yang asal dalam keupayaan secara kepelbagaian, avionik yang moden, ketahanan jarak jauh, penularan vektor dan enjin NPO Saturn 1175 serta kualiti aerodinamik yang diperbaharui.

Penerbangan pertama direkodkan pada Jun 1998 dan selepas tempoh ujian yang panjang, ia secara rasmi memasuki fasa pengeluaran (in service) selepas diterima pakai oleh Tentera Udara Rusia sebagai Su-35S pada 2010.

Kelebihan Su-35S

Pesawat itu mempunyai probe pengisian bahan api bersepadu dalam penerbangan, enjin yang dinaik taraf dan lebih berkuasa, kawasan permukaan sayap yang lebih besar dan sistem radar Phazotron yang mampu menjejak 24 sasaran dengan serentak sehingga 62 batu (100 kilometer) jauhnya di atas muka bumi yang tidak rata.

Su-35S mempunyai kelajuan tertinggi Mach 2.25 pada ketinggian, kira-kira 1,500 batu sejam dan jarak. Penggunaan bahan api dalaman pula adalah sehingga 1,900 batu nautika manakala Su-35S boleh mengangkut sekitar 2,400 batu nautika.

Su-35S akan mempunyai keupayaan untuk beroperasi pada ketinggian 60,000 kaki di udara dan mempunyai kadar pendakian 55,1000 kaki seminit.

Sebagai jet pejuang pelbagai peranan, Su-35S mendapat manfaat daripada rangkaian penuh persenjataan tajaan Rusia. Tidak kurang daripada 14 bahagian posisi senjata, 12 bahagian bawah sayap dan fiulslaj bawah untuk luaran.

Dalam pada itu, meriam dalaman 30mm GSh-30 adalah standard untuk pertempuran jarak dekat di mana sebanyak 150 peluru diperuntukkan manakala hujung sayap dikhaskan untuk peluru berpandu udara ke udara dengan jarak dekat R-73 (AA-11) Archer.

Kredit: Thai Military & Asia Region
Kredit: Military Machine

Penerangan video mengenai Sukhoi 35:

Perkongsian di atas menunjukkan Russian Knight sememangnya pesawat yang dinantikan kerana kelebihan yang dimilikinya. Semoga bermanfaat.

Sumber: Military Factor, Where2lifstylemagazine, BERNAMA, Airtimes,

Nurhanis