Siakap Keli
trend Motosikal Tiada Brek belakang
Gambar: Bernama

Trend Motosikal Tiada Brek Belakang Semakin Membimbangkan

Trend Motosikal Tiada Brek Belakang Semakin Membimbangkan

KUALA LUMPUR, 21 Dis (Bernama) — Trend mengubah suai motosikal dengan menanggalkan brek belakang semakin membimbangkan dengan rata-rata penunggangnya memberikan alasan kononnya perbuatan itu dapat melajukan kenderaan dua tayar berkenaan.

Ketua Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Kuala Lumpur ACP Sarifudin Mohd Salleh berkata pihaknya telah mengesan sebanyak 83 motosikal yang tidak mempunyai brek belakang dalam Operasi Motosikal/Samseng Jalanan di sekitar ibu negara, Sabtu lepas.

“Dalam operasi sebelum ini, hanya terdapat satu, dua kes sahaja bagi kesalahan mengubah suai motosikal (tiada brek belakang), namun dalam operasi yang dilakukan baru-baru ini, sebanyak 83 kes berjaya dikesan dan keadaan ini sangat membimbangkan.

“Perbuatan itu bukan hanya berbahaya kepada penunggang motosikal itu sendiri, tetapi juga pengguna jalan raya yang lain,” katanya pada sidang media operasi terbabit di Balai Polis Trafik Kuala Lumpur di sini hari ini.

BACA JUGA: PM Anwar Luluskan RM25 Juta Tambah Blok Kediaman Pelajar UPSI

Sehubungan itu, pihaknya akan memastikan masalah itu ditangani sebaik mungkin dengan melakukan operasi setiap hari dan minggu supaya trend ini dapat disekat daripada berleluasa.

Sarifudin berkata dalam operasi yang sama, sebanyak 633 saman lain juga telah dikeluarkan atas kesalahan seperti tiada lesen memandu, lesen memandu tamat tempoh, tiada cermin sisi dan cukai jalan tamat tempoh.

Sementara itu, Sarifudin memaklumkan sebanyak 188 kes kemalangan maut direkodkan di Kuala Lumpur sejak awal tahun ini hingga 18 Dis lepas.

Sumber: BERNAMA

 

Iqbal Yasir

Tengah stalk gambar sebelah ke tu?