Chef Sabri Kongsi Rahsia Sos Lada Hitam Pekat Tanpa Guna “Cream”
Sos lada hitam atau blackpepper sauce bukan sahaja popular untuk hidangan Barat seperti steak.
Malah, ia turut digemari ramai sebagai pelengkap rasa untuk hidangan seperti nasi goreng, ayam panggang dan kentang goreng.
Memang mudah nak dapatkan sos lada hitam dalam botol atau paket di kedai, tinggal beli je.
Tapi, tak dinafikan, buat sendiri di rumah pasti lebih menjimatkan, selain rasanya juga pasti lebih sedap.
Jadi, hari ini SK akan kongsikan resipi sos lada hitam pekat tanpa perlu menggunakan cream, dikongsikan oleh Chef Sabri, melalui akaun TikToknya, @chefsabri2.
Rahsia ini pastinya menarik bagi mereka yang ingin cuba buat sendiri sos lada hitam yang sedap dan mudah di rumah.
Bahan-bahan yang diperlukan:
- 2 sudu besar Knorr Demi Glace Brown Sauce Mix
- 2 sudu minyak jagung
- 2 cawan air
- 2 ulas bawang putih (diketuk)
- 2 sudu besar bawang merah (dihiris)
- 2 sudu besar lada hitam (dikisar kasar)
- 1 gram mixed herbs
- 2 bay leaves
- 50 gram unsalted butter cube
Cara penyediaan:
1. Sediakan larutan sos – Larutkan 2 sudu besar Knorr Demi Glace Brown Sauce Mix bersama 2 cawan air dalam mangkuk hingga sebati.
2. Tumis bahan-bahan – Dalam periuk, panaskan 2 sudu minyak jagung. Tumis bawang putih, bawang merah, lada hitam, mixed herbs dan bay leaves sehingga naik bau dan kekuningan.
3. Masukkan larutan sos – Tuangkan larutan brown sauce yang disediakan tadi ke dalam periuk. Kacau dan biarkan sos mendidih sehingga mencapai kepekatan yang diingini, tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair.
4. Masukkan butter – Masukkan 50 gram unsalted butter untuk menambah kelazatan dan kepekatan sos lada hitam ini.
Chef Sabri berkongsi bahawa cream boleh digunakan sebagai pengganti butter, namun ia akan membuatkan warna sos menjadi pucat dan kurang menarik.
Jadi, butter adalah pilihan yang lebih baik untuk memastikan sos lada hitam anda kekal cantik dan berkilat.
@chefsabri2 Recipe: Black peper sauce 2 tbsp spoon brown sauce powder Brand knorr 2 tbsp corn oil 2 tbsp black pepper corn -crust 2 cup mineral water 2 nos – Garlic chopped 2 tbsp – Shllot chopped 2 pcs Bay leaf 1 g mixed dried herbs 50g unsalted buttered cube
Selamat mencuba.
BACA: Wanita Kongsi Resipi Arwah Nenek, Rendang Ayam Klasik Pikat Selera
BACA: Guna Air Fryer Je, Resipi “Jacket Potato” Viral Pikat Selera
BACA: “Satin Cookies”, Dessert ‘2 Dalam 1’ Bikin Terliur
Sumber: Chef Sabri Hassan via TikTok