Siakap Keli
Petua Mengurangkan Pengambilan Gula Dalam Diet
Gambar AI

8 Petua Mudah Kurangkan Pengambilan Gula Dalam Diet

8 Petua Mudah Kurangkan Pengambilan Gula Dalam Diet

Banyak minuman, sos, dan makanan sarapan mengandungi lebih banyak gula daripada yang anda sedari. Membaca label produk boleh menjadi langkah pertama yang berguna untuk mengurangkan pengambilan gula tambahan.

Anda juga boleh menghadkan gula tambahan dengan memilih makanan berlemak penuh berbanding versi yang diproses atau rendah lemak.

Makan terlalu banyak gula boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan anda. Gula tambahan, yang terdapat dalam soda, gula-gula, dan makanan proses lain, telah terbukti menyumbang kepada obesiti, diabetes, penyakit jantung, kanser, dan kerosakan gigi.

Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) mengambil langkah lebih jauh, mencadangkan kurang daripada 5% kalori daripada gula tambahan untuk kesihatan yang optimum.

Berikut 8 petua untuk kurangkan pengambilan gula dalam diet harian anda:

1. Kurangkan Pengambilan Minuman Manis

Elakkan minuman manis seperti soda, air berperisa, atau jus yang mengandungi gula tambahan. Pilih air putih, air mineral, atau teh tanpa gula sebagai alternatif.

2. Baca Label Makanan

Selalu periksa label pemakanan pada produk yang dibeli untuk melihat jumlah kandungan gula. Produk yang dikatakan “rendah lemak” atau “diet” sering kali mengandungi gula tambahan.

3. Pilih Buah-Buahan Segar

Gantikan pencuci mulut manis dengan buah-buahan segar yang kaya dengan serat dan vitamin, yang juga memberikan rasa manis semulajadi tanpa gula tambahan.

BACA : 8 Tip Jimat Terbaik Semasa Melancong Anda Kena Tahu

4. Kurangkan Penggunaan Gula dalam Masakan

Jika memasak di rumah, cuba kurangkan jumlah gula yang digunakan dalam resepi atau cari pengganti gula seperti pemanis semulajadi (contoh: madu atau stevia) yang lebih sihat.

5. Makan Secara Sederhana

Elakkan makanan yang mengandungi gula tersembunyi, seperti makanan ringan, snek, atau makanan proses yang mengandungi bahan tambahan. Makan lebih banyak makanan segar dan tidak diproses.

6. Gantikan Gula dengan Rempah-Rempah

Untuk menambah rasa dalam makanan, cubalah menggunakan rempah-rempah seperti kayu manis, vanila, atau pala sebagai pengganti gula dalam pencuci mulut atau minuman.

7. Sediakan Makanan Sendiri

Memasak sendiri memberi lebih kawalan terhadap kandungan gula dalam makanan. Makanan yang dibeli di luar sering mengandungi lebih banyak gula daripada yang kita sedari.

8. Perhatikan Ukuran Hidangan

Mengawal saiz hidangan juga penting. Mengambil makanan dalam jumlah yang lebih kecil boleh membantu mengurangkan jumlah gula yang dimakan.

Dengan mengikuti petua-petua ini, anda dapat mengurangkan pengambilan gula secara beransur-ansur dan meningkatkan kesihatan keseluruhan.

suhaila

live your best life

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.